Pestele-spada (Xiphias gladius) apare in oceanele din regiunile tropicale, subtropicale si temperate, in anotimpul verii ajunge pana in Marea Barents. Numele sau vine de la forma speciala, lunga si turtita a rostrului, care se aseamana cu o sabie ascutita – ce poate masura cam o treime din lungimea totala a pestelui.
Pestele-spada este un inotator excelent, foarte rapid, poate atinge chiar si 130 km/ h. Are lungimea corpului de 4-4,5 m si poate ajunge la greutatea de 600 kg. Corpul sau este lipsit de solzi, are o forma robusta care se ingusteaza spre pedunculul codal.
Prima inotatoarea anala si dorsala sunt foarte inalte si au rolul de a-i spori viteza si de a-i da posibilitatea sa faca salturi din apa, a doua inotatoare anala si dorsala sunt foarte mici, aripioarele pectorale sunt lungi, iar inotatoarea codala este foarte mare, in forma de semiluna. Coloritul corpului este gri-albastrui pe partea dorsala si albicios pe partea ventrala.
Inoata solitar, face calatorii lungi, doar in sezonul de reproducere (care tine de obicei din luna aprilie pana in luna septembrie) este interesat de femele. Este foarte agil, un vanator formidabil, strapunge victima violent, o taie in bucati si apoi o inghite. Hrana sa consta din calamari, rechini, ton si alte specii de pesti.
Uneori ataca si ambarcatiunile mici dar si navele mai mari, iar rezultatele sunt devastatoare. Avand in vedere atacurile acestui peste care poate cantari o jumatate de tona am putea spune ca este o amenintare serioasa pentru transportul maritim.
Acest peste rapitor este o specie foarte apreciata in pescuitul sportiv, dar si in gastronomie, avand carnea delicioasa si oase putine. El face parte din clasa pestilor nobili, alaturi de calcan, homar, ton, biban de mare sau ficatul de morun. Deseori acest peste se consuma crud tocmai pentru a se simti mult mai bine aroma sa naturala, gustul delicat.
Petele-spada face parte din ordinul Perciformes, familia Xiphiidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.
Video – Pestele-spada (Xiphias gladius):