Home Animale Peștele-fierăstrău (Pristis pectinata), gigantul din oceane cu bot unic și feroce

Peștele-fierăstrău (Pristis pectinata), gigantul din oceane cu bot unic și feroce

0

Peștele-fierăstrău (Pristis pectinata) este una dintre cele mai fascinante creaturi marine datorită botului său lung și plat, asemănător unui fierăstrău, dotat cu dinți ascuțiți de-a lungul marginii. Răspândit în apele calde și puțin adânci din oceanele Atlantic, Indian și Pacific, acest prădător marin este cunoscut pentru dimensiunile sale impresionante și abilitățile de vânător.

Pestele-fierastrau (Pristis pectinata) este un peste raspandit in apele Oceanului Atlantic, Indian si Pacific. Prefera apele putin adanci, de aproximativ 10 m, maloase si nisipoase ale golfurilor, lagunelor, estuarelor, uneori poate fi intanit si la gura de varsare a raurilor.

Caracteristicile unice ale peștelui-fierăstrău

Acest peste are corpul alungit, putin turtit in fata, acoperit cu solzi ca niste placi, de culoare maronie, sau gri spre negru si galbena-deschisa sau albicioasa pe partea ventrala. Are lungimea de 6 m, uneori si mai mult, iar greutatea de 230-300 kg. Unele exemplare pot ajunge si la 9 m lungime, din care doar botul masoara aproximativ 2 m si poate fi lat de 30 cm. Botul lung are forma unui fierastrau, prevazut cu 24-32 de dinti ascutiti pe fiecare latura.

Capul este turtit, ochii sunt mici si pozitionati pe lateral, despicaturile branhiale sunt situate pe partea ventrala pe cap, la fel si gura. Inotatoarele pectorale sunt deosebit de puternic dezvoltate, incep din partea posterioara a capului, inotatoarele dorsale sunt mai mici si au o forma triunghiulara, inotatoarea codala este mare, oblica si fara lobul inferior, iar cea anala este relativ mica.

peste fierastrau

In cautarea hranei pestele-fierastrau obisnuieste sa sondeze nisipul cu botul sau ca un fierastrau, patrunde in bancurile de pesti, taie in stanga si in dreapta si se hraneste apoi cu victimele moarte sau lovite care cad la fund. Hrana sa consta din pesti, moluste, crustacee si alte nevertebrate. Dusmanii lui cei mai mari sunt rechinii.

Reproducerea și protecția speciei

La aceasta specie reproducerea este vivipara, femela tine ouale in interiorul ei pana cand acestea sunt gata de eclozare, naste 15-20 de pui, care la inceput au lungimea de aproximativ 60 cm si botul fierastrau acoperit cu o membrana protectoare, astfel femela este protejata la nastere.

Acest peste nu este agresiv pentru om, el poate fi periculos doar daca este hartuit de scafandri sau manuit gresit cand este prins.

Pestele-fierastrau face parte din ordinul Pristiformes si familia Pristidae. Este o specie ocrotita prin lege, considerata pe cale de disparitie, s-a constatat ca numarul de exemplare a scazut foarte mult datorita pescuitului excesiv pentru carnea sa comestibila si mai ales pentru comercializarea fierastraului ca suvenir. De asemenea, este un peste-trofeu foarte mult apreciat in pescuitul sportiv.

De ce peștele-fierăstrău este protejat și ce amenințări îl pândesc

Peștele-fierăstrău (Pristis pectinata) este una dintre speciile marine protejate prin lege, din cauza scăderii dramatice a populației sale în ultimele decenii. Principalele amenințări includ pescuitul excesiv și capturarea accidentală în plasele de pescuit, având în vedere că fierăstrăul său unic se agață cu ușurință de ele. De asemenea, botul acestui pește este adesea tăiat și vândut ca suvenir, iar carnea sa este căutată pe piețele locale din multe regiuni costiere.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version