Home Animale Peștele ananas – misterul peștelui luminescent din ocean

Peștele ananas – misterul peștelui luminescent din ocean

0

Peștele ananas (Cleidopus gloriamaris) este o specie de pește de apă sărată ce populează apele tropicale din Oceanul Indian și Pacific, în special de-a lungul coastelor Australiei. Numele său unic provine de la aspectul său fizic – solzi mari, galbeni cu margini negre, ce seamănă cu coaja unui ananas.

Habitatul și comportamentul de viață

Acest prădător nocturn este cunoscut pentru bioluminescența mandibulei, folosită pentru a atrage prada în întunericul adâncurilor. Protejat de plăci osoase și spini ascuțiți, peștele ananas își petrece zilele ascuns în pesteri și fisuri de corali, vânând noaptea mici crustacee și pești.

Pestele ananas (Cleidopus gloriamaris) populeaza apele din Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Numele de peste ananas vine de la forma corpului si de la solzii sai mari de culoare galbena si cu margini negre, care ii confera un aspect de coaja a fructului de ananas.

Caracteristici fizice ale peștelui ananas

Aceasta specie are corpul rotund, protejat aproape complet de o platosa osoasa si de spini ascutiti, indreptati inapoi, situati pe inotatoarele dorsale si pe cele pelvine. Prima inotatoare dorsala are 5-7 raze, iar cea de-a doua are 12 raze. Capul este mare, la fel si gura, botul este turtit, iar dintii sunt destul de subtiri si mici, prezenti pe falci si centrul gurii.

De asemenea prezinta pe suprafata mandibulei un organ luminescent, care ziua are culoarea portocalie, iar noaptea devine verde-albastrui fosforescent. In momentul cand pestele tine gura inchisa, acest organ este acoperit de buza inferioara. De-a lungul maxilarului inferior prezinta o dunga subtire si rosie. Este o specie nocturna care poate fi intalnita des in pesteri si la marginile acestora.

Metode de hrănire și bioluminescență

Avand un comportament destul de rezervat, linistit si timid, acest peste se refugiaza in cavitatile si fisurile coralilor si printre pietrele din jur. Metoda de hranire a acestui peste este in stransa legatura cu acest organ care straluceste.

pesti ananas

Astfel, el obisnuieste sa se aventureze mai ales noaptea afara din pesteri, cand diferite crustacee, mici pestisori sau alte tipuri de nevertebrate sunt atrase de stralucire si cad prada pestelui ananas. Datorita faptului ca aripioarele sale inotatoare sunt destul de mici, acest peste este destul de rigid si nu este un bun inotator.

Reproducerea și ciclul de viață

Un exemplar adult poate ajunge pana la aproximativ 28 cm si greutatea de 500 g. Uneori pot fi observate perechi de pesti ananas izolate in perioada de reproducere, cand femela depune oualele si acestea sunt fecundate de mascul, iar apoi abandonate. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie, numarul de exemplare fiind destul de mare mai ales in zonele de coasta ale Australiei, la adancimi de 10-600 m, in zona barierelor de corali sau in apropierea porturilor.

Pestele ananas face parte din ordinul Beryciformes si familia Monocentridae. Din aceasta familie fac parte mai multe specii asemanatoare, dintre care doar una mai este bioluminescenta, numita Monocentris japonica cu fotoforul pe maxilarul superior, care traieste in apele australiene si poate ajunge la lungimea de 17 cm.

Pestele ananas este foarte iubit si apreciat de acvaristi, insa pentru a mentine acest exemplar in viata in captivitate trebuie exeperienta, deoarece este destul de pretentios si dificil de crescut. Speranta de viata in captivitate poate fi si de 10 ani.

Curiozități despre peștele ananas și familia Monocentridae

Peștele ananas se remarcă nu doar prin aspectul său unic, ci și prin poziția sa rară în cadrul familiei Monocentridae, din care fac parte doar câteva specii. Alături de Cleidopus gloriamaris, doar Monocentris japonica prezintă un organ luminescent similar, însă acesta este situat pe maxilarul superior.

Organul bioluminescent funcționează prin bacterii simbiotice care emit lumină, iar acest mecanism este folosit de peștele ananas pentru a atrage prada sau pentru a comunica în apele întunecate.

De asemenea, solzii săi, mari și bine definiți, sunt alcătuiți din structuri osoase dure, oferindu-i o protecție naturală împotriva prădătorilor din mediu. Acest aspect defensiv și adaptările sale bioluminescente îi conferă un rol unic în ecosistemul marin și îl transformă într-o curiozitate fascinantă a vieții marine.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version