Home Animale Peștele lună (Mola mola) – cel mai mare pește osos din lume

Peștele lună (Mola mola) – cel mai mare pește osos din lume

0

Peștele lună (Mola mola), cunoscut și sub denumirea de „cap plutitor”, este cel mai greu pește osos din lume, atingând până la 4 metri lungime și o greutate de două tone. Populând apele calde și temperate, acest pește uimitor este recunoscut pentru forma sa aproape circulară și pielea groasă, ce ajunge până la 15 cm grosime.

Habitat și distribuția peștelui lună

Deși mișcările sale sunt lente, înotătoarele dorsale și anale plasate în partea din spate îi oferă o mișcare distinctivă prin apă. Peștele lună se hrănește predominant cu meduze și plancton, iar particularitățile sale biologice și fizice continuă să fascineze acvariștii și cercetătorii.

Din familia Molidae face parte pestele luna (Mola mola), numit si cap plutitor si care impresioneaza prin forma sa foarte ciudata, aproape rotunda. Acesti pesti populeaza toate marile din zona calda si temperata, toate apele tropicale si subtropicale. Cele mai multe exemplare se gasesc in Marea Mediterana.

Descriere fizică și adaptări unice

Poate ajunge la o lungime de aproximativ 4 metri si greutatea de 2 tone. Astfel el este considerat cel mai greu peste osos de pe glob. Daca este privit din profil, pestele luna are forma unui disc mare, acoperit cu piele rugoasa si groasa, de cca. 15 cm. Ochii sunt relativ mici si amplasati pe fiecare parte laterala a capului, buza superioara este turtita, iar coada se aseamana cu un volan atasat direct pe corp.

Inotatoarele anala si dorsala sunt amplasate mult spre spate, si se aseamana cu o pereche de lame uriase tinute drepte in sus si in jos. Pestele inoata destul de lent, vaslind cu aceste inotatoare.

Peștele luna

Hrana și comportamentul de hrănire

Pestele luna se hraneste in special cu meduze, plancton si pestisori, muscand cu dintii ascutiti bucati din prada. Cand este amenintat, desi inoata cu viteza mica, poate sari destul de repede afara din apa. Uneori plutesc in pozitie orizontala pe suprafata apei, aceasta fiind o modalitate si de a scapa de parazitii de pe suprafata pielii, care sunt ciuguliti de pasarile ce zboara in apropiere.

Reproducerea și dezvoltarea peștelui lună

Sunt exemplare foarte prolifice, se reproduc in largul marii, unde femela depune pana la 300 milioane de oua, ce au diametrul de 2-3 mm si care sunt imediat duse de curenti. Puii sunt de forma eliptica. Speranta de viata la acesti pesti este foarte mare, pot trai si peste 100 de ani.

Pestele luna face parte din ordinul Tetraodontiformes si nu este o specie pe cale de disparitie. Cateva exemplare pot fi admirate la Acvariul din Geneva (Italia) si Acvariul din Barcelona (Spania).

Rolul ecologic al peștelui lună și interacțiunile cu alte specii

Peștele lună joacă un rol ecologic esențial în ecosistemele marine, contribuind la menținerea populațiilor de meduze și alte specii marine mici, care fac parte din dieta sa principală.

Această specie are o relație interesantă cu păsările marine, care îl ajută să scape de paraziți prin curățarea pielii atunci când plutește aproape de suprafața apei. De asemenea, peștele lună este prădat de câțiva prădători mari, precum rechinii și orcile, deși dimensiunea și pielea sa groasă îi oferă o protecție semnificativă.

În plus, peștele lună este o atracție valoroasă în acvarii din întreaga lume, unde exemplarele de Mola mola atrag numeroși vizitatori datorită aspectului său unic și dimensiunilor impresionante. Această specie este considerată un indicator al sănătății ecosistemelor oceanice și un simbol al biodiversității apelor temperate și tropicale.

Video – Pestele luna (Mola mola):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version