Home Animale Pești osoși – Codul de Atlantic (Gadus morhua)

Pești osoși – Codul de Atlantic (Gadus morhua)

0
Pești osoși – Codul de Atlantic (Gadus morhua)

Codul de Atlantic este un peste de mare importanta comerciala la fel ca si heringul (Clupea herengus). Cele mai mari capturi se fac in apele Oceanului Atlantic de Nord, in largul coastei de est a Statelor Unite ale Americii, dar si la sud de Groenlanda, Marea Barents, la sud de Golful Biscaya, in Marea Nordului si in Oceanul Arctic.

Tolereaza temperaturi ale apei de pana la minus 20 grade Celsius, se adapteaza la orice salinitate si inoata la adancimi de 150-200 m. Este usor de prins deoarece migreaza pe distante mari intotdeauna inotand multe exemplare laolalta, formand bancuri mari.

Codul de Atlantic are corpul alungit, masoara la maturitate aproximativ 1,4 m, cantareste chiar mai mult de 25 kg, are capul puternic si lung. In cazuri exceptionale exemplarele din Oceanul Atlantic de Nord-Vest ajung si la lungimea de 2 m si greutatea de 40 kg.

Corpul este in culori de nunate gri-deschis, verzui, maronii sau rosiatice, cu diferite pete mici intunecate mai ales pe partea dorsala si un sir de pete mici albe care alcatuiesc cate o dunga pe fiecare din cele doua parti laterale. Nuantele de culori variaza in functie de habitat.

Pe partile laterale ale capului ies in evidenta ochii mari, proeminenti. La fel de impresionant este si maxilarul superior, mai mare decat cel inferior. In zona barbiei prezinta o prelungire carnoasa a carei lungime este aproximativ egala cu diametrul ochiului. Pe partea superioara a corpului are trei inotatoare dorsale pozitionate la distante mici una de alta, nu sunt formate din prea multe radii si au marginile rotunjite.

Gadus morhua
Gadus morhua

Prima inotatoare dorsala apare chiar in spatele capului si este alcatuita din 14-15 radii, a doua inotatoare dorsala este si cea mai lunga, este formata din 18-22 radii, iar ultima inotatoare dorsala are un numar de 17-20 radii. De asemenea pestele prezinta pe partea ventrala mai multe inotatoare anale.

Prima inotatoare anala este rotunjita si are 19-23 radii iar cea de-a doua inotatoare anala se aseamana cu a treia inotatoare dorsala si are aproximativ 17-19 radii. Inotatoarea codala nu este foarte dezvoltata si are marginea dreapta. Aripioarele pectorale sunt mici si alungite.

Acesti pesti traiesc in apele platformelor continentale, inoata de obicei la 30-80 cm de malul sau nisipul de pe fundul apei pentru a-si vana prada formata din crustacee, echinodrme, amfipode, capelin, hering, sprot si alti pesti mici care traiesc in bancuri. In perioada de reproducere – in prima luna de primavara – femela depune milioane de icre in apa.

Acestea au fiecare cca. 1,5 mm si se ridica usor la suprafata apei. Dupa 2-4 saptamani ouale eclozeaza si apar alevinii care au lungimea corpului de aproximativ 3-6 cm si se hranesc cu plancton. Din momentul in care exemplarele tinere ajung la lungimea de 25 cm incep sa consume mici crustacee.

Codul de Atlantic are denumirea stiintifica de Gadus morhua si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Gadiformes, familia Gadidae.

Video – Pesti ososi – Codul de Atlantic (Gadus morhua):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version