Home Animale Bichirul ornat (Polypterus ornatipinnis) – descoperă totul despre acest pește primitiv

Bichirul ornat (Polypterus ornatipinnis) – descoperă totul despre acest pește primitiv

0

Bichirul ornat (Polypterus ornatipinnis) este un pește osos primitiv care ne oferă o privire rară asupra lumii acvatice preistorice.

Bichirul ornat (Polypterus ornatipinnis) apartine grupului pestilor ososi primitivi cu scheletul partial osos si partial cartilaginos. Este un peste de apa dulce, traieste in rauri si lacuri, mlastini si ape cu debit lent din regiunile vestice si centrale ale Africii.

Descrierea și caracteristicile fizice ale bichirului ornat

Are corpul subtire si lung de cca. 40 cm, acoperit cu numerosi solzi grosi si rezistenti ca o armura, iar coloritul pe partea dorsala variaza de la maroniu-inchis spre maroniu-cenusiu, cu diferite pete albe si galbene, iar pe partea ventrala este alb.

Fiind un inotator lent, isi pandeste cu atentie prada – care consta din amfibieni, pesti sau mici crustacee – si in momentul cand este suficient de aproape o absoarbe brusc cu ajutorul gurii. Obisnuieste sa vaneze intotdeauna pe timp de noapte, ziua sta ascuns printre pietrele si plantele acvatice de pe fundul apei.

Dieta și comportamentul nocturn

Exemplarele tinere se hranesc cu viermi si larve de insecte. Pe partile laterale ale capului sunt pozitionati ochii mari cu irisul de culoare inchisa, in fata narile tubulare si gura mare, iar pe spate in zona posterioara are mici inotatoare triunghiulare dispuse ordonat sub forma unui sir.

bichirul ornat

Trunchiul si coada sunt sustinute de notocordul cartilaginos si vertebre rudimentare. Aripioarele pectorale sunt mici si transparente, iar inotatoarea codala este asimetrica. Masculul se diferentiaza de femela prin faptul ca are capul mai mic si inotatoarea anala mai mare. Datorita vezicii gazoase ce are rolul unui plaman primitiv, acest peste poate respira oxigen atmosferic.

Reproducerea și ciclul de viață

Deocamdata nu exista suficiente date privind reproducerea acestor pesti, se banuieste ca ar avea loc in sezonul ploios, cand femela depune pana la 300 de oua printre plantele din apa. Speranta de viata la bichirul ornat este de aproximativ 25 de ani.

Bichirul ornat în acvarii – sfaturi pentru îngrijire

Poate fi tinut si ca peste de acvariu, la temperaturi de 26-28ºC, pH de 6-8, soluri nisipoase si lumina redusa. Acvariul trebuie acoperit deoarece bichirul poate sari afara, iar apa trebuie schimbata partial o data pe saptamana.

Bichirul ornat face parte din ordinul Polypteriformes, familia Polypteridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul bichirului ornat în ecosistemele africane

Bichirul ornat joacă un rol crucial în ecosistemele acvatice africane, fiind un prădător de vârf care controlează populațiile de amfibieni și crustacee mici. În același timp, este o sursă de hrană pentru prădători mai mari, contribuind la menținerea unui echilibru ecologic. Capacitatea sa de a respira aer îl face să prospere în medii în care alte specii ar putea eșua, ajutând astfel la susținerea biodiversității în habitatele sale.

Video – Bichirul ornat (Polypterus ornatipinnis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version