Home Animale Peștele-lup (Anarhichas lupus): prădătorul adâncurilor nordice

Peștele-lup (Anarhichas lupus): prădătorul adâncurilor nordice

0

Pestele-lup (Anarhichas lupus) este un mare rapitor care traieste in Oceanul Atlantic de Nord si Oceanul Arctic. Prefera apele de coasta si cele cu funduri stancoase, la adancimi de cel mult 600 m. Multe exemplare populeaza apele din Islanda, Golful Biscaya, Marea Barents, coastele Laponiei, Groelandei si Canadei.

Acesta preferă habitatele de coastă cu funduri stâncoase, trăind la adâncimi de până la 600 de metri. Cu un corp alungit și o gură masivă dotată cu dinți conici puternici, peștele-lup este bine adaptat pentru a sfărâma cochiliile dure ale prăzii sale.

Caracteristicile fizice ale peștelui-lup

Corpul sau este alungit si mult comprimat lateral, putand ajunge la lungimea de 1,5 m si greutatea de 24 kg. Capul este mare si rotund, gura pare enorma, falcile sunt puternice si prevazute cu dinti frontali conici si laterali asemanatori cu niste molari. Aripioarele pectorale sunt mari, adaptate pentru a se ancora bine pe fundul stancos al marii, iar cele ventrale lipsesc.

Inotatoarea codala este mica, cea anala este relativ redusa, iar cea dorsala este lunga si ingusta, se intinde din apropierea capului pana spre pedunculul codal. Coloritul corpului pe cap, inotatoare, spate si laterale este gri-verzui-albastrui, cu nuante negre si rosiatice, iar pe partea ventrala este albicios cu pete inchise.

Peștele-lup

Dieta și tehnicile de hrănire

Hrana sa consta din moluste, crabi, homari, scoici, arici de mare, echinoderme, pe care le sfarama cu dintii si placa osoasa de pe cerul gurii.

Reproducerea și ciclul de viață al peștelui-lup

Perioada de reproducere are loc in lunile de iarna, cand femelele depun ouale pe fundul apelor mai adanci, iar apoi acestea sunt pazite de masculi pana la eclozarea lor, o perioada de aproximativ 8 saptamani. Numarul de oua depus de o singura femela ajunge la 25000, iar dimensiunea acestora variaza intre 5-6 mm.

Pestele-lup face parte din ordinul Perciformes, familia Anarhichadidae. Acest peste este crescut in acvariile publice, iar carnea sa este apreciata de populatia tarilor nordice pentru aroma deosebita. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Adaptările peștelui-lup la mediul adânc și rece

Peștele-lup este perfect adaptat pentru a supraviețui în condițiile dificile ale adâncurilor oceanice. Temperatura apei în habitatul său variază între 0 și 6 grade Celsius, iar presiunea crește odată cu adâncimea. Corpul său comprimat lateral și aripioarele mari îi permit să se miște ușor printre stânci și să își păstreze poziția în curenții puternici.

De asemenea, peștele-lup are un strat gros de mucus pe piele care îi protejează solzii de abraziune și de agenții patogeni din mediul marin. Capacitatea sa de a supraviețui în ape cu temperaturi scăzute se datorează prezenței unor proteine speciale în sânge, care împiedică înghețul, oferindu-i un avantaj evolutiv în apele reci.

Video –  Pestele-lup (Anarhichas lupus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version