Peștele-broască (Antennarius maculatus) este un prădător de recif unic, recunoscut pentru capacitatea sa excepțională de camuflaj și pentru metoda ingenioasă de vânătoare. Răspândit în apele calde din Oceanul Indian și Pacific, acest pește se adaptează perfect mediului său, având corpul grosolan și pielea acoperită de diferite pete și culori ce îl fac aproape invizibil printre corali.
Pestele-broasca (Antennarius maculatus) este un locuitor al marilor calde, uneori apare si la gurile de varsare ale raurilor. Frecvent poate fi intalnit pe tarmurile vestice ale Oceanului Pacific si ale Oceanului Indian, in Insulele Maldive, Mauritius, dar si in Arhipelagul Indonezian, Insulele Filipine si Solomon.
Caracteristicile fizice ale peștelui-broască
Acest peste face parte din ordinul pestilor-unditar, care se remarca prin aspectul iesit din comun, dar intotdeauna frumos si interesant. Desi majoritatea pestilor-unditar traiesc la adancimi mari, pestele-broasca apare in apele superficiale, la adancimi de aproximativ 12-15 m. Prefera sa stea pe fundul apei netede sau intre pietre si iarba de mare, in recifele de corali, la adancimi mici.
Are corpul grosolan si doar putin alungit, cu pielea acoperita de solzi, poate avea lungimea de aproximativ 11,5 cm. Gura este foarte mare si proeminenta, iar in jurul ei, a operculelor si in zona de deasupra ochilor are apendice tentaculiforme si lobi cutanati. Inotatoarea dorsala este prevazuta pe suprafata ei cu un spin lung, care este terminat cu o aripioara de piele colorata, cu rol de nada, pe care pestele-broasca o agita mereu ca sa semene cu un peste mic si astfel sa atraga prada.
Metode de vânătoare și adaptări speciale
Are o metoda de a se hrani prin care consuma foarte putina energie, folosindu-se de nada pentru a-si atrage prada spre gura. Cand prada este destul de aproape deschide larg gura si creeaza un curent care o absoarbe. Atat gura cat si stomacul sunt extensibile, astfel ca acest peste inghite fara probleme si pesti mai mari, intregi.
Coloritul acestui peste este alb, maroniu, crem sau galben cu diferite pete si puncte negre, rosii, maronii, ruginii pe toata suprafata corpului, care il camufleaza perfect printre corali, uneori putand fi confundat si cu fundul apei. Inotatoarea codala are doi lobi aproape simetrici care il ajuta la deplasare, insa de cele mai multe ori sta ascuns printre corali deoarece corpul lui masiv si greoi il face sa fie mai mult inactiv.
Pestele-broasca face parte din ordinul Laphiiformes, familia Antennariidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Importanța ecologică și rolul peștelui-broacă în ecosistemele marine
Peștele-broacă (Antennarius maculatus) joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic în recifele de corali. Acesta este un prădător de vârf în rândul peștilor mici și al nevertebratelor, controlând astfel populațiile de pești mai mici și alte organisme din recif. Vânătoarea eficientă a peștelui-broacă, combinată cu abilitatea sa de camuflaj, îl face un factor esențial în lanțul trofic, contribuind la sănătatea și diversitatea biodiversității marine.
Video – Pestele-broasca (Antennarius maculatus):