Home Animale Peștele dragon negru (Idiacanthus antrostomus), prădătorul misterios din adâncuri

Peștele dragon negru (Idiacanthus antrostomus), prădătorul misterios din adâncuri

0
Idiacanthus antrostomus, Foto: donka.kh.ua
Idiacanthus antrostomus, Foto: donka.kh.ua

Peștele dragon negru (Idiacanthus antrostomus) este un prădător abisal uimitor, întâlnit în apele adânci ale Oceanului Pacific. Acest pește unic este adaptat la viața la adâncimi extreme, de până la 5000 m, și impresionează prin corpul său alungit, dantura ascuțită și organele luminoase, care îl ajută să vâneze în întunericul adâncurilor oceanice. Culoarea neagră și bioluminescența fac din peștele dragon negru un exemplu fascinant al adaptării la condițiile dure din adâncuri.

Pestele dragon negru (Idiacanthus antrostomus) este un peste abisal, cu aspect de sarpe, care populeaza apele Oceanului Pacific de Est. De regula obisnuieste sa inoate la adancimi foarte de mari cuprinse intre 4000 si 5000 m.

Caracteristicile fizice ale peștelui dragon negru

Corpul acestui peste este de culoare neagra, poate ajunge la lungimea de 38 cm si greutatea de 50-55 g. Intotdeauna femela este mai mare decat masculul, de aproximativ patru ori si cantareste mai mult. Capul este destul de mare, iar gura este prevazuta cu o serie de dinti foarte lungi si ascutiti care prin rotirea usoara permit deschiderea si inchiderea gurii. Dintii ascutiti ca niste ace au rolul de a prinde si de a retine prada in gura.

De-a lungul corpului, pe partile laterale, prezinta numeroase organe care emit lumina si poarta numele de fotofore. De asemenea de mandibula este prinsa o mustata foarte lunga, care se termina cu un organ luminos, ce serveste drept nada pentru atragerea prazii. Inotatoarele anala si ventrala sunt lungi si transparente, cele pectorale si codala sunt foarte mici si de asemenea transparente.

Comportamentul de vânătoare și dieta

Acest peste care se hraneste noaptea prinzand pesti mici si crustacee aproape de suprafata apei, ziua se odihneste pe fundul apei. Reproducerea este ovipara, femela depune un numar mare de oua la suprafata apei, din care dupa o perioada ies larvele care se hranesc cu plancton. Larvele au un aspect deosebit, au ochii situati pe filamente lungi si intestine care depasesc lungimea cozii.

Pestele dragon negru face parte din ordinul Stomiiformes si familia Stomiidae. Din acelasi ordin mai fac parte pestii-vipera, gonostoatidele si stomiidele.

Adaptările extraordinare ale peștelui dragon negru la viața în adâncuri

Peștele dragon negru este o specie fascinantă din adâncurile oceanice, remarcabilă prin numeroasele sale adaptări la mediul întunecat și lipsit de oxigen de la adâncimi de 4000-5000 m. Culoarea neagră intensă a corpului său îl ajută să se camufleze în întuneric, în timp ce fotoforii amplasați de-a lungul corpului îi permit să atragă prada și să navigheze în apele întunecate.

Această capacitate de bioluminescență îi oferă un avantaj competitiv în atragerea prăzii, printre care se numără pești mici și crustacee. Structura sa corporală este și ea unică: corpul alungit și subțire îl ajută să se strecoare rapid în adâncuri, iar dinții lungi și ascuțiți, dispuși într-o gură largă, sunt perfecți pentru a prinde și reține prada.

Pe lângă adaptările fizice, peștele dragon negru este activ doar noaptea, migrând uneori către straturile superioare pentru a se hrăni, dar revenind la adâncimi mari în timpul zilei pentru a se odihni. Această strategie de adaptare îi oferă siguranță și control asupra resurselor de hrană într-un mediu unde supraviețuirea depinde de ingeniozitate și adaptabilitate.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version