Home Animale Piciorongul (Himantopus himantopus), pasărea cu picioare lungi din lacurile sărate

Piciorongul (Himantopus himantopus), pasărea cu picioare lungi din lacurile sărate

0

Piciorongul (Himantopus himantopus) este o pasăre elegantă și adaptată perfect la habitatele umede din sudul și vestul Europei, Asia și Africa. Ușor de recunoscut datorită picioarelor sale lungi și roșii, piciorongul populează lacurile sărate, bălțile și terenurile agricole inundate. Cu un penaj alb-negru distinct și un cioc subțire și lung, piciorongul este un excelent vânător de nevertebrate, insecte și crustacee. În România, piciorongul poate fi văzut în special în Delta Dunării și în bălțile de pe malul Dunării, unde sosește în aprilie și pleacă spre zonele calde la sfârșitul lui septembrie.

Piciorongul (Himantopus himantopus) este o pasare adaptata excelent la biotopul ei specific, pe suprafetele de ape invadate de plante acvatice. Este raspandit in sudul si vestul Europei, Asia si Africa. Face parte din ordinul Charadriiformes, familia Recurvirostridae.

Caracteristicile fizice ale piciorongului: penaj alb-negru și picioare lungi

Are picioarele foarte lungi, de culoare rosie, fara degetul posterior. In zbor, picioarele depasesc cu mult corpul, astfel il fac sa fie usor de recunoscut. Penajul sau este alb, cu aripile si spatele de culoare neagra, cu reflexe violete si verzui, are ciocul destul de lung, negru si subtire la varf.

Primavara si vara, masculul are partea din spate a capului negru. Iarna, penajul de pe gat si cap devine alb. Are o lungime de 34-36 cm, deschiderea aripilor de 70 cm si greutatea de cca. 250 g.

Primavara, in luna aprilie, apare in tara nostra si pleaca in luna septembrie spre Bazinul Marii Mediterane. El poposeste in Dobrogea pe lacurile namoloase si in baltile Dunarii. Prefera apele cu vegetatie de papuris si pipirig, unde isi face cuib si cloceste trei sau patru oua, de culoare galben-verzui, cu puncte maro-inchis.

piciorong

Femela depune oua o singura data pe an, la sfarsitul lunii aprilie. Ouale sunt clocite timp de 25 de zile si aparate de ambii parinti.

In caz de pericol, pasarea ia o pozitie specifica, tinand aripile intinse. Picioarele lungi ii dau posibilitatea sa se deplaseze prin fuga printre frunzele de nufar si plantele din balti, de unde isi procura hrana animala.

Hrana și comportamentul de vânătoare al piciorongului

Din mal sau apa prinde nevertebrate mici, moluste, viermi, insecte, crustacee, folosind ciocul sau lung. Are posibilitatea sa vada bine in intuneric, fapt ce ii permite sa vaneze pe timp de noapte. Uneori poate fi observata si in terenurile agricole care sunt inundate, in special in orezarii.

Cand inainteaza, mergand repede, daca este observata, ofera un spectacol amuzant. Glasul ei se aude de obicei cand se inalta in zbor si isi intinde inapoi picioarele sale lungi. Piciorongul este o pasare ocrotita prin lege, considerata un monument al naturii.

Importanța piciorongului în ecosistemele zonelor umede

Piciorongul joacă un rol esențial în ecosistemele zonelor umede, contribuind la menținerea echilibrului biologic prin controlul populațiilor de nevertebrate și insecte acvatice. Datorită dietei sale, care include insecte și crustacee, piciorongul ajută la prevenirea proliferării anumitor specii de dăunători din zonele umede.

În plus, această pasăre este un important indicator al stării de sănătate a habitatelor acvatice, deoarece preferă apele curate și zonele bine conservate. Totuși, activitățile umane, cum ar fi drenarea terenurilor umede și poluarea apelor, au afectat negativ populațiile de piciorong în unele regiuni, motiv pentru care au fost implementate măsuri de protecție pentru conservarea acestui elegant locuitor al apelor sărate.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version