Home Animale Pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), locuitorul Antarcticii continentale

Pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), locuitorul Antarcticii continentale

0

Pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae) este una dintre puținele specii de pinguini care trăiesc pe continentul Antarctica, supraviețuind în cele mai dure condiții de pe planetă. Această specie se remarcă prin adaptările sale remarcabile la frigul extrem și formarea coloniilor uriașe pe timpul verii antarctice.

Cu un penaj dens, un strat gros de grăsime și un mod de viață sincronizat în colonii, pinguinul Adelie este un adevărat supraviețuitor al ghețurilor. Migrațiile lor lungi, comportamentele sociale complexe și strategiile de reproducere îi ajută să prospere în acest mediu neprietenos.

Ciclu de viață și migrația pinguinului Adelie

Pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae) este unul dintre putinii pinguini care traiesc in Antarctica continentala, vara, de-a lungul tarmurilor aproape lipsite de gheata. Cu exceptia perioadei de clocire, pinguinii Adelie duc o viata exclusiv marina.

Obisnuiesc sa faca migratii considerabil de mari, de la locul de cuibarit pana in zonele cu mari bancuri de pesti. Iarna australa care tine din martie pana in octombrie si-o petrec pe gheata plutitoare la granita apei din larg.

In luna octombrie sunt vazuti in carduri mari, inotand, mergand sau alunecand pe gheata, indreptandu-se spre locurile de cuibarit la tarmul Antarctic, unde formeaza colonii foarte mari.

Anumite colonii numara peste 200 000 de perechi sincronizate. Inalti de 46-60 cm, cu o greutate de 4-6 kg, se misca incet pe gheata,  dar sunt foarte rapizi sub apa. Teritoriul coloniilor poate fi recunoscut dupa excrementele lor rosii-caramizii datorita resturilor de Euphausia cu care se hranesc.

Pinguinul Adelie

Adaptările fizice ale pinguinului Adelie la frigul extrem

Pinguinii Adelie au in general corpul de culoare neagra-albastruie, doar pantecele este alb-luminos. Prezinta un cerc alb in jurul fiecarui ochi. Aripile sunt negre pe partea exterioara si albe dedesubt. Mersul lor stangaci, drept si leganat se datoreaza faptului ca isi lasa greutatea corpului pe talpile picioarelor.

Impotriva frigului din Antarctica sunt aparati de masa compacta de pene cu varful uleios care se suprapun, de stratul gros de grasime de sub piele si la mijloc de stratul de aer incalzit de corp. Au corpul durduliu, coada scurta si rigida, picioarele cu labe palmate.

Aripa pinguinului se deosebeste de cea a oricarei alte pasari, are in general o structura rigida, miscarea libera are loc doar in zona umarului. Oasele sunt aplatizate, solide, goale in interior, ceea ce mareste densitatea si rezistenta acestora. Muschii mari si bine dezvoltati pun in miscare bataile de aripi.

Masculul este destul de agresiv, deseori obisnuieste sa fure pietre din cuiburile vecinilor pentru a-si construi propriul cuib. Uneori au loc certuri intre ei, sau chiar lupte intre rivali, se lovesc cu ciocurile si aripile, se imping unul pe altul, pana cand unul cade si cedeaza.

Reproducerea și îngrijirea puilor în coloniile de pinguini Adelie

Femela depune doua oua albe la doua zile distanta. Acestea sunt clocite atat de femela, cat si de mascul, schimbandu-se intre ei. Puii sunt hraniti de ambii parinti cu hrana regurgitata. Ei cresc destul de repede, astfel incat dupa sase saptamani se deplaseaza singuri in cadrul coloniei, unde se alatura altor pui si asteapta adultii aducatori de hrana.

Obisnuiesc sa se inghesuie unul in altul, astfel se pot opune mai usor furtunilor si frigului. In centrul unei astfel de gramezi poate fi cu 10ºC mai cald decat pe margini. Pasarile se schimba intre ele, astfel ca si cele de pe margini sa ajunga in centru pentru a se incalzi. Cativa adulti stau mereu in preajma puilor pentru a-i apara de pescarusii mari de prada, care sunt cei mai mari dusmani ai lor.

Hrana și dușmanii naturali ai pinguinului Adelie

Dupa noua luni, puii sunt capabili sa-si caute singuri hrana si sa isi depuna stratul de grasime care ii ajuta sa supravietuiasca pe timpul iernii. Ajung la maturitate abia dupa cinci sau sase ani. Se hranesc cu krilli, pesti, moluste, sepii. In apa, inamicii lor cei mai mari sunt lupii de mare.

Pinguinul Adelie face parte din ordinul Sphenisciformes si familia Spheniscidae.

Comportamentul social și viața în colonii

Pinguinii Adelie sunt renumiți pentru comportamentele lor sociale complexe. În perioada de cuibărit, aceștia formează colonii masive, cu mii sau chiar sute de mii de perechi. Această organizare socială îi ajută să se protejeze de prădători și de condițiile aspre ale climei antarctice.

Pinguinii își construiesc cuiburile din pietre, pe care le apără cu înverșunare, iar rivalitățile între vecini sunt frecvente. Masculii sunt responsabili de colectarea pietrelor și adesea fură pietre din cuiburile vecinilor pentru a-și întări propriile construcții.

Viața în colonie oferă puilor un avantaj termic semnificativ, aceștia formând grupuri mari pentru a rezista furtunilor și frigului. Pe lângă protecția împotriva temperaturilor scăzute, coloniile mari reduc șansele de a fi vânați de prădători, precum pescarușii mari și lupii de mare. Coordonarea colectivă și comportamentele de cooperare sunt esențiale pentru succesul reproductiv al pinguinilor Adelie.

Video – Pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version