Una din speciile de animale endemice din Insula Borneo este pisica asiatica aurie. Acest mamifer completeza lista animalelor deosebite care alcatuiesc fauna Asiei de Sud-Est si a fost introdusa si in padurile din sudul Chinei si Insula Sumatra. Prefera padurile de foioase, dar si zonele de deal si campie, deseori este semnalata la altitudini inalte de pana la 3000 m.
Din pacate aceasta specie a devenit rara, deoarece ea a fost vanata intens, carnea sa fiind considerata o adevarata delicatesa in gastronomia chineza, iar oasele sale au fost folosite la realizarea unor preparate in medicina traditionala chineza.
Pisica Felis temmincki a fost numita astfel in onoarea naturalistului olandez Coenraad Jacob Temminck care a descris o specie asemnatoare – pisica de aur din Africa (Caracal aurata) – in anul 1827. Fata de specia africana, pisica asiatica aurie este mai mare si are un aspect impresionant. Are capul mic, urechile destul de reduse, rotunjite si acoperite cu fire de par dese, iar nasul este negru.
Botul este robust, maxilarele inzestrate cu 28 de dinti ascutiti si nu 30 ca la pisicile domestice. Pe buza superioara despartita se pot observa numeroase perechi de vibrize lungi, albe, sensibile, care ii amplifica si mai mult simturile si asa foarte dezvoltate. Ochii sunt de culoare inchisa, in jurul lor firele de par sunt de culoare deschisa, iar pe obraji au doua dungi albe, caracteristice acestei specii.
Pisica asiatica aurie este un animal de talie mijlocie, are lungimea corpului de 75-100 cm, inaltimea la greaban de 56 cm si greutatea de 9-16 kg. Daca ar fi sa o comparam cu o pisica domestica, clar este de doua ori mai mare decat aceasta. Are coada stufoasa, lunga de 48-56 cm, de culoare asemanatoare partii dorsale a corpului, cu varful foarte inchis si o dunga alba pe zona ventrala a acesteia. Blana este neteda, maronie-roscata, de unde si numele ei de pisica aurie. Partea ventrala a corpului si barbia sunt mai luminoase, chiar albicioase.
Cei mai mari dusmani ai sai sunt oamenii, insa numarul de exemplare a fost redus si de distrugerea habitatului. La randul ei este o felina care vaneaza tot felul de mamifere mici, veverite, sobolani, soareci si alte rozatoare. Prinde si pasari, fazani, ataca si oi, capre, pasari domestice, pui de cerbi sau ai altor mamifere mari, dar si reptile, insecte si amfibieni.
In perioada de reproducere si de crestere a puilor masculul si femela traiesc in pereche. Ambii isi marcheaza teritoriul prin urina, zgaraieturi lasate pe trunchiurile copacilor si bustenii culcati la pamant. Femela isi face adapostul in scorburi de copaci sau in gauri sapate in pamant. Are o perioada de gestatie de 80 de zile, apoi face un numar de 1-3 pui care au initial o greutate de cel mult 250 g.
La inceput sunt neajutorati si nevazatori, au nevoie de ocrotirea femelei-mama. Sunt alaptati de aceasta si astfel la 9 zile incep sa vada, la 17 zile deja merg pe cele patru picioare, la 3 saptamani cantaresc 500 g iar la 6 saptamani isi tripleaza greutatea initiala. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 1,5-2 ani si devin independenti.
Despre pisica asiatica aurie se povestesc numeroase legende, una dintre ele impresioneaza cel mai tare si anume se povesteste ca Felis temmincki este o felina salbatica foarte curajoasa, care a reusit sa infrunte chiar si un tigru, cel mai fioros dintre animalele pradatoare. De asemenea localnicii cred in puterea acestei pisici, ei spun ca si un fir de par din blana ei te protejeaza impotriva atacurilor altor pisici.
Speranta de viata la pisica asiatica aurie este de 12 de ani in conditii de captivitate si 20 de ani in salbaticie. Ca specie face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.
Video – Pisica tibetana aurie (Pardofelis temminckii tristis):