In padurile tropicale din America de Sud traieste o felina mai putin cunoscuta numita Margay. Aceasta este o pisica mica care se aseamana destul de mult cu fiorosul ocelot si face parte din acelasi gen Leopardus. Comparativ cu alte specii de pisici salbatice care au 38 de cromozomi, aceste doua specii au cate 36 de cromozomi.
Pisica Margay este un pradator care vaneaza in paduri, apare in regiunile din nordul si estul statului Paraguay, in Panama, Guyana, nordul Columbiei, Mexic, Ecuador, Belize si nordul Argentinei.
Este doar putin mai mare decat ocelotul, are lungimea corpului de 46-80 cm, inaltimea la greaban de 30-45 cm si greutatea de 2,5-4 kg. Are coada lunga de aproximativ 30-51 cm. Ca aspect exterior este o specie foarte frumoasa. Are blana interesant decorata cu pete transversale mari si inele intunecate. Nuanta de baza este galbena-maronie sau galben-deschis. Extremitatile corpului, respectiv partea inferioara a picioarelor, gatul, pieptul si barbia sunt albe.
De asemenea blana din zona abdomenului este alba si ea. Pe partea dorsala are numeroase pete de culoare neagra sau maro. Astfel de desene apar si pe cap si partile laterale ale corpului. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual bine evidentiat, cele doua exemplare sunt aproape identice. La femela blana de pe extremitatile picioarelor are o nuanta putin spre gri, iar la mascul este alba.
Capul este expresiv, pus in evidenta de ochii mari, migdalati, care au irisul de culoare maro. Privirea este agera si acuitatea vizuala foarte bine dezvoltata, ceea ce ii ofera posibilitatea de a se orienta cu usurinta si in intuneric, de a vedea bine si atunci cand isi vaneaza prada dupa apusul soarelui.
Pisica Margay este un animal nocturn care prefera padurile dese, calde, din zone cu climat tropical.
Este activa dupa apusul soarelui, ziua sta si se odihneste in tufisurile dese, pe ramurile groase ale copacilor sau in pesteri, iar noaptea se misca cu agilitate si prinde prin miscari rapide tot felul de mici mamifere, rozatoare, veverite, sobolani, maimute, dar si pasari, soparle, insecte, porci spinosi. Mananca si oua de pasari, iar uneori si fructe. Are obiceiul sa stea la panda pe sol, iar cand vede o posibila victima sa o atace. Cel mai mare dusman al ei este omul. Acesta ii distruge habitatul natural, defrisand padurile, arealul ei preferat.
Pisica Margay este un catarator excelent, face salturi ample si extrem de agile, se misca fara a face nici cel mai mic zgomot.
Are capacitatea de a realiza salturi mari si ample de 8 m pe orizontala si de pana la 5,5 m pe verticala. Desigur nu toate exemplarele ajung la astfel de performante, insa multe se remarca prin astfel de abilitati. Poate fi considerata si un alpinist extraordinar, se catara cu rapiditate in copaci, sare ca o maimuta de pe o creanga pe alta ceea ce ii da posibilitatea sa prinda cu usurinta maimute mici, mai ales speciile de capucini. Uneori se tine doar cu o labuta de o anumita ramura sau sare din loc in loc ca o veverita.
In perioada de reproducere femela si masculul pot fi observati impreuna pana in momentul in care sunt nascuti puii. Dupa aparitia acestora masculul pleaca, isi continua viata solitara, el nu isi aduce aportul la hranirea si protectia puilor. Femela are o perioada de gestatie de 2 luni, dupa care naste cel mult doi pui care la inceput sunt orbi si neajutorati, cantaresc in jur de 170-450 g.
Acestia sunt alaptati de femela in vizuina timp de 2 luni, apoi ei sunt intarcati, incep sa iasa afara si sa invete sa-si caute hrana. Femela ii ia cu ea la vanatoare si ii invata cum sa atace prada. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 8-10 luni si devin independenti.
Pisica Margay are denumirea stiintifica de Leopardus wiedii, face parte din ordinul Cranivora, familia Felidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.
Numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani datorita pierderii habitatului natural. Din padurile din Texas aceasta felina a disparut complet. Speranta de viata la Pisica Margay este de aproximativ 20 de ani in conditii de captivitate si de cel mult 10 ani in salbaticie.
Vezi articolul cu ocelotul: https://destepti.ro/animale-salbatice-ocelotul-felis-pardalis