Home Animale Torpila electrică marmorată (Torpedo marmorata) – pisica de mare cu descărcări electrice

Torpila electrică marmorată (Torpedo marmorata) – pisica de mare cu descărcări electrice

0

Torpila electrică marmorată (Torpedo marmorata) este o pisică de mare de dimensiuni moderate, cunoscută pentru capacitatea sa de a genera descărcări electrice puternice, o adaptare fascinantă folosită atât în apărare, cât și în prinderea prăzii.

Torpila electrica marmorata (Torpedo marmorata) este o pisica de mare care traieste pe fundul Oceanului Atlantic si mai ales in Marea Mediterana.

Descrierea fizică și particularitățile torpilei electrice marmorate

Acesti pesti rotunzi, goi, fara ghimpi sau solzi, au capacitatea de a produce descarcari electrice, de a genera cu ajutorul muschilor special modificati de la baza pectoralilor socuri electrice atat de puternice incat reusesc sa omoare alte specii de pesti.

Aceasta particularitate a lor a atras atentia vechilor romani si greci care i-au reprodus de foarte multe ori in desenele de pe vasele lor. La oameni nu se cunosc cazuri de deces in urma acestor socuri, insa contactul cu aceasta pisica de mare poate fi destul de periculos.

Torpila electrica marmorata are corpul rotund si turtit, lung de 0,50-1 m, greutatea de 1-3 kg, coada scurta, carnoasa, cu baza rotunda si turtita, cu expansiuni marginale laterale si la capat o inotatoare codala triunghiulara.

Inotatoarele abdominale sunt situate chiar dupa inotatoarele pectorale. Spatiul cuprins intre cap, inotatoarele pectorale si bronhii este ocupat de organul electric, care apare divizat in compartimente prin pereti de despartire transversali. Acest organ ajuta pestele in prinderea prazii, dar si in respingerea unor pesti rapitori mai mari.

Torpedo marmorata
Torpedo marmorata

Habitatul și comportamentul nocturn

Este un peste solitar si nocturn, care se hraneste exclusiv cu pesti ososi care inoata pe fundul apei. Culoarea corpului gri-maronie o ajuta foarte mult ziua si seara sa stea pe fundul oceanului, bine camuflata.

Perioada de imperechere tine din luna noiembrie pana la in luna ianuarie. La aceasta specie reproducerea este vivipara, torpilele nasc un numar de 5-35 pui vii anual, dupa o perioada de gestatie de 9-12 luni. Organele electrice se dezvolta in embrionii deja foarte mici, fiind functionale inca inainte de nastere. Puii au aproximativ 10-14 cm si sunt capabili inca de la inceput sa prinda pesti vii. Durata vietii la masculi este de 12 ani, iar la femele de 20 de ani.

Torpila electrica marmorata face parte din ordinul Torpediniformes si familia Torpedinidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța torpilei electrice marmorate în ecosistemul marin

Torpila electrică marmorată are un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic în apele marine din Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. Prin dieta sa, compusă din pești ososi și crustacee de pe fundul apei, torpila ajută la controlul populației acestora, contribuind astfel la echilibrul trofic.

Totodată, capacitatea sa de a genera descărcări electrice servește drept mecanism de apărare împotriva prădătorilor naturali, încurajând diversitatea și stabilitatea habitatului marin. Această adaptare unică a atras atenția nu doar în domeniul biologic, ci și în studii care explorează potențialul utilizării unor mecanisme similare în tehnologiile biomedicale.

Video – Torpila electrica marmorata (Torpedo marmorata):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version