Home Animale Pițigoiul albastru (Parus caeruleus) – pasărea insectivoră agilă din pădurile României

Pițigoiul albastru (Parus caeruleus) – pasărea insectivoră agilă din pădurile României

0

Pițigoiul albastru (Parus caeruleus) este o pasăre insectivoră de mici dimensiuni, foarte frecvent întâlnită în România. Acesta trăiește în pădurile de foioase, livezi, grădini și parcuri, unde găsește hrană și locuri sigure pentru cuibărit. Cu un penaj viu colorat și o natură curioasă și docilă, pițigoiul albastru este ușor de recunoscut. Această pasăre joacă un rol important în controlul insectelor dăunătoare, contribuind la menținerea echilibrului în ecosistem.

Habitatul și distribuția pițigoiului albastru

Pitigoiul albastru (Parus caeruleus) este raspandit in Europa, Asia si Africa. La noi in tara este destul de frecvent, cloceste in padurile de foioase si cele din Lunca Dunarii. Este intalnit in paduri, campuri, livezi, gradini si parcuri, unde gaseste hrana necesara zilnica. Este o pasare plina de viata si foarte agila, poate fi vazuta facand cascadorii pe ramurile copacilor.

Caracteristicile fizice ale pițigoiului albastru

Penajul pe partea dorsala este de culoare verde-albastruie, coada, aripile si capul au nuante albastre, pe partea ventrala culoarea este galben-deschis. Pe mijlocul pieptului are o banda longitudinala albastra-neagra. Penele cele mai mari ale aripilor prezinta un desen albastru-deschis si alb. Ciocul este negru si fata alba. Are lungimea corpului de 10-12 cm, deschiderea aripilor de 18 cm si greutatea de 11 g.

Reproducerea și ciclul de viață al pițigoiului albastru

Este o pasare docila si curioasa, care tinde sa traiasca aproape de om. Uneori il putem gasi in cuiburi artificiale din gradini si parcuri.

Perioada de reproducere este in lunile februarie-martie. Uneori isi alege loc de cuibarit in gaurile peretilor, scorburile copacilor sau vechi cuiburi de veverite. Femela depune 8-15 oua mici, albe cu puncte inchise la culoare, pe care le cloceste timp de 14 zile.

pitigoi albastru

Masculul ajuta la clocit si la cresterea puilor. Dupa o perioada de 18 zile, puii parasesc cuibul, incep sa zboare si sa-si caute hrana singuri. Femelele cresc o singura serie de pui pe an.

Dieta insectivoră și rolul său ecologic

Pitigoiul albastru este o pasare insectivora, de aceea hrana sa consta in primul rand din insecte mici, paianjeni, larve, omizi si nevertrebrate mici. Astfel, el contribuie la reducerea numarului de insecte daunatoare. Hrana sa este completata de seminte si fructe din copaci. Iarna se apropie de locuintele oamenilor pentru a cauta hrana.

Cantecul sau cuprinde sunete inalte si clare ,,sisisi”.

Curiozități despre pițigoiul albastru

Pițigoiul albastru este o pasăre remarcabilă nu doar prin culorile sale vibrante, ci și prin comportamentul său social. Această pasăre este foarte adaptabilă, putând fi văzută atât în habitate sălbatice, cât și în apropierea locuințelor oamenilor. Unele studii arată că pițigoiul albastru are o memorie impresionantă, reușind să-și amintească locurile unde a ascuns hrana în timpul iernii.

În plus, pițigoiul este cunoscut pentru ingeniozitatea sa, fiind capabil să deschidă mici recipiente sau să acceseze hrana din locuri aparent inaccesibile. Durata medie de viață a pițigoiului albastru este de 2-3 ani, dar există exemplare care pot trăi până la 8-9 ani în sălbăticie, în funcție de condițiile de mediu și disponibilitatea hranei.

Video – Pitigoi albastru (Parus caeruleus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version