Pițigoiul codat (Aegithalos caudatus) este o pasăre cântătoare de talie mică, recunoscută pentru coada sa lungă și activitatea sa neobosită. Această specie preferă pădurile de foioase și zonele rurale, fiind adesea văzută în grupuri, în special în timpul iernii. Cu un penaj distinctiv și un comportament sociabil, pițigoiul codat este răspândit în Europa și Asia, fiind frecvent întâlnit și în România.
Pitigoiul codat (Aegithalos caudatus) populeaza nordul si estul Europei, Asia, este intalnit si in Japonia, Germania, foarte frecvent si in tara noastra. El prefera padurile de foioase. Este o pasare vioaie, foarte activa, zboara printre ramurile copacilor, prin tufisuri, convietuieste in grupuri, uneori si cu alte specii de pasari.
Cum arată pițigoiul codat: descriere fizică și penaj
Este o pasare cantatoare, de talie mica, are corpul lung de cca. 13 cm. Penajul este pe spate negru-maro cu pete albe, cu o zona rozie pe umeri. Aripile sunt negre cu marginile albe. Capul este alb, deasupra ochilor are o zona neagra.
Coada este lunga de 9 cm, pe partea de deasupra este de culoare neagra cu maro, iar pe partea de dedesubt este albicioasa. Penajul pe burta este de culoare gri cu alb, sub coada este brun-deschisa. Are ciocul mic si negru, ochii si picioarele de asemenea negre.
Este o pasare migratoare partial si, in general, o specie sedentara. In Italia stationeaza pretutindeni, foarte des intalnita in Parcul National Vezuviu. In tara noastra pitigoiul codat prefera padurile, copacii din mediul rural si livezile. Poate fi observat foarte des in stoluri, mai ales iarna.
Isi construieste cuibul din licheni, muschi, fire de iarba si pene mici. Cuibul este in forma ovala cu un orificiu de intrare foarte mic. Primavara femela depune cca. 9-12 oua, care sunt fragile, mici si albe, pe care le cloceste timp de doua saptamani.
Dieta și obiceiurile de hrănire ale pițigoiului codat
Puii sunt hraniti de ambii parinti cu larve mici. Aceste pasari sunt insectivore, se hranesc cu insecte si larve mici, oua de insecte, paianjeni etc. Iarna, hrana lor este formata din diferite seminte si fructe.
Pitigoiul codat face parte din familia Aegithalidae si se imparte in numeroase subspecii geografice deosebindu-se intre ele prin culoarea penajului.
Migrația și adaptabilitatea pițigoiului codat
Deși pițigoiul codat este în mare parte o specie sedentară, în funcție de regiune, poate prezenta un comportament migrator parțial. În timpul iernii, acești pițigoi formează grupuri mari pentru a se deplasa în căutarea hranei, adaptându-se rapid la condițiile climatice schimbătoare.
Capacitatea lor de a se hrăni cu o varietate de alimente, de la insecte și larve până la semințe și fructe, le permite să supraviețuiască în diferite medii. De asemenea, pițigoiul codat are un comportament social deosebit, fiind adesea observat în stoluri mixte, alături de alte specii de păsări, ceea ce îi conferă un avantaj în identificarea surselor de hrană în perioadele reci.
Va prezentam un video cu pitigoiul codat: