Pitonul lui Children trăiește în regiunile din nordul Australiei. Numele său a fost ales în onoarea zoologului britanic J. G. Children. Este o specie neveninoasă, care aparține grupului de șerpi constrictori, ce se hrănesc cu mamifere și păsări. În plus, se poate spune despre un astfel de șarpe că a păstrat unele caracteristici anatomice ale membrelor din care au evoluat. Acest lucru este întâlnit doar la pitoni.
Pitonul lui Children apare în diverse habitate, atât în regiunile cu păduri tropicale cât și în apropierea așezărilor umane. Are corpul destul de mic, cu lungimea de 75 cm. În cazuri excepționale poate ajunge și la 112 cm. La această specie masculul și femela au coloritul asemănător. Femela în schimb are coada mai subțire, astfel se poate diferenția de mascul.
Trăiește mai mult ascuns, în grote și crăpăturile stâncilor, iar coloritul său îl camufleză perfect în astfel de locuri. Are corpul acoperit de numeroși solzi mici, lucioși, iar coloritul pe partea dorsală este gri sau maroniu-roșcat. Pe nuanța de fond prezintă pete și benzi transversale de culoare închisă.
Pe partea ventrală a corpului nuanța de fond este foarte deschisă, nu apare nici un desen de culoare. Gătul este îngust, astfel capul pare foarte mare. Coloritul pe cap este uniform, maroniu sau roșcat, fără pete întunecate. Botul este îngust, ochii de culoare închisă. Pe solzii din jurul botului are senzori termici pentru detectarea prăzii.
Hrana acestei reptile constă din mici mamifere, păsări, lilieci, rozătoare. Reproducerea este ovipară, are loc în lunile mai-august. Pitonul este una din puține specii de șerpi care dau dovadă de ,,grijă părintească”. Femela depune în perioada de reproducere 7-10 ouă în cuib, stă încolăcită în jurul lor, pentru a le crea temperatura necesară până la eclozare. În acest fel femela păzeste cuibul și apără ouăle de prădători.
După eclozarea ouălor apar puii care au lungimea corpului de 25 cm, iar coloritul mai intens, benzile transversale și petele mai închise. Există și specii de pitoni care au capacitatea de a regla temperatura ouălor, pot crea căldură metabolică, perfectă pentru incubarea acestora.
Pitonul lui Children are denumirea științifică Antaresia children, face parte din ordinul Squamata, familia Pythonidae.
Video – Pitonul lui Children (Antaresia childreni):