Home Călătorii Obiective turistice din lume Plajele din Normandia: Obiective turistice Franta – Normandia

Plajele din Normandia: Obiective turistice Franta – Normandia

0

In al Doilea Razboi Mondial, in anul 1944, mai cu seama in perioada in care Italia fusesera ingenuncheata si Armata Rosie facea tot ce ii statea in putinta pentru a-i alunga pe nazisti din Europa de Est, victoria, pentru Aliati, devenise un obiectiv tot mai apropiat, cu atat mai mult cu cat, inca din anul 1943, comandantii armatelor aliate puneau la punct o invadarea a Frantei, din motive lesne de inteles. Plajele din Normandia au facilitat debarcarea Aliatilor pentru invadarea Europei continentale, batalia pentru Normandia avand loc in anul 1944 intre fortele Aliatilor si cele germane.

Normandia1

Operatiunea Overlord a fost numele de cod al atacului, intre 6 iunie si 19 august 1944, cand fortele aliate au decis sa treaca Sena, ducandu-se o batalie impresionanta, dar deloc imbucuratoare pentru Aliati. Fortele care planuisera aceasta invazie aveau la dispozitie doar doua optiuni de atac pentru atac, si anume Calais si coasta Normandiei. Aceasta din urma nu era foarte bine aparata, chiar daca era destul de departata de Marea Britanie.

In plus, in acest fel, germanii nu ar fi putut sa vada intentiile armatelor invadatoare, devenind confuza. Aproape trei milioane de soldati au fost implicati in ceea ce urma sa devina cea mai mare operatiune amfibie din istorie. Dintre Aliati, primele forte care s-au alaturat bataliei pentru Normandia au fost Regatul Unit, Statele Unite si Canada.

Prima faza a Operatiunii Overlord a primit numele de cod Operatiunea Neptun, in aceasta, aliatii vazandu-se nevoiti, potrivit planului, sa se impuna cu fermitate pe continent, ceea ce, de altfel, avea sa se indeplineasca intre 6-30 iunie. Apoi, aveau sa fie debarcate forte si ale Frantei Libere si Poloniei, plus grupuri din Belgia, Grecia, Olanda, Norvegia si Cehoslovacia. In fine, invazia din Normandia a debutat, in noaptea de 5-6 iunie, cu actiunile aeropurtate atat ale infanteriei transportate cu planoare si cu interventiile aviatiei, cat si cu ale trupelor de parasutisti.

Astfel, in dimineata acelei zile de 6 iunie avea sa inceapa actiune amfibie de debarcare pe plajele din Normandia. Atunci, aproape trei milioane de soldati au traversat Canalul Manecii, in cea mai mare invazie din istorie. Trupele au debarcat pe cinci plaje principale. O data, Plaja Sword, cea mai estic dintre acestea, avea o lungime de 8 kilometri, fiind situata la doar 15 kilometri de Caen. In prima faza, britanicii au debarcat aici fara prea multe pierderi omenesti. Apoi, trupele canadiene, vadit ignorate atunci cand s-au scris mai multe lucrari istorice pe tema celui de al Doilea Razboi Mondial, si-au inceput atacul, in schimb, pe Plaja Juno, chiar la vest de Plaja Sword.

Insa terenul principal de debarcare a fost Plaja Gold, aici britanicii bucurandu-se de mare succes in prima noapte a atacului. Pe de alta parte, americanii se confruntau cu o situatie deloc imbucuratoare pentru ei. Ajunsi pe Plaja Omaha, fortele americane au dat de Divizia 352 germana de infanterie, mult mai experimentata, intrand in cea mai dificila bataliei a Zilei Z.

In schimb, plaja cea mai vestica, ce primise numele de cod Utah, fusesera locul unei debarcari oarecum usoare. In Ziua Z, fortele au inceput sa se deplaseze din porturile de pe coastele din sud ale Angliei. Pentru nu mai putin de doua luni, plajele din Normandia au fost tinute sub tensiunea Operatiunii Overlord, mai ales ca, in tot acest timp, tunurile germane ripostau, semanand moarte printre fortele aliate. La 12 iunie, Divizia a 101-a aeroporturtata americana reuseste sa captureze Carentanul, ca in urmatoare zi, Divizia a 17-a SS Panzer sa demareze contraatacul in sectorul Diviziei a 101-a americane, chiar la sud-vest de Carentan.

Normandia in timpul razboiului

Atunci, in ziua de 13 iunie, Divizia a 2-a blindata a americanilor a reusit sa inabuseasca atacul german. In cele din urma, dupa ce la 7 iulie este eliberat Caenul, ca mai apoi, la 24 iulie, sa fie declansata si Operatiunea Cobra, la 25 august, este eliberat si Parisul. Se considera ca batalia care a inceput pe plajele din Normandia s-ar fi sfarsit la 24 iulie 1944, chiar cand a fost declansata Operatiunea Cobra. Alti istorici sunt de parere ca batalia s-a terminat pe 19 august, cand armatele aliate au atins aliniamentul Senei.

Cu toate acestea, cea mai probabil data ar fi 25 august, cand Parisul a fost eliberat. Iar ceea ce este interesant este ca, potrivit planurilor initiale ale Operatiunii Overlord, campania din Normandia dura 90 de zile, avand ca principal obiectiv atingerea aliniamentului Senei, ceea s-a si intamplat, insa mult mai rapid decat s-a planificat la inceput. Victoria a apartinut in mod clar Aliatilor, mai ales ca Italia fusese invinsa, Germania pierzand un aliat important, insa nu doar in Occident. In plus, este cunoscut faptul ca, la nivelul conducerii fortelor aliate, au existat cateva disensiuni in ceea ce privea numirea lui Bernard Montgomery.

Acesta nu era agreat de unii americani, pentru functia de comandant al fortele terestre, americanii preferandu-l pe Harold Alexander. In plus, inca din anul 1942, Stalin a facut presiuni mari asupra aliatilor pentru a se deschide un al doilea front. In schimb, Winston Churchill a cautat sa atace Africa de Nord si Italia. In sfarsit, astazi, plajele din Normandia sunt calme si netede, late si cu nisip, chiar daca buncarele germane si retelele ruginite de sarma ghimpata continua, precum niste fantome ale trecutului, sa aminteasca de luptele duse acum mai bine de 60 de ani.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version