Home Animale Ploșnite – Ce sunt și cum scăpăm de ele?

Ploșnite – Ce sunt și cum scăpăm de ele?

0
Ploșnite - Ce sunt și cum scăpăm de ele

Familia Cimcidae cuprinde aproximativ 90 de specii de plosnite care traiesc in toata lumea pe diferite gazde – pasari sau mamifere – in diferite habitate – pesteri, cuiburi, crapaturi de ziduri la case si alte cladiri. Plosnitele sug sangele si sunt ectoparazite o perioada de timp mai ales pe pasari, animale de companie si nu numai, dar si la lilieci si chiar oameni.

Speranta de viata la acesti gandaci este de 2-10 luni si depinde in special de temperatura mediului si de hrana. Majoritatea speciilor au lungimea corpului cuprinsa intre 0,4-1,2 cm, iar aspectul este oval si plat in nuante de culori maronii-rosiatice. Interesant este ca au reminiscente de aripi anterioare, aripile posterioare lipsesc, iar ochii sunt compusi insa au un numar mic de fatete.

In perioada de reproducere masculul insemineaza femela, introduce sperma in corpul acesteia cu ajutorul unui apendice sexual ascutit, ii strapunge corpul intr-un mod traumatic pentru ea. Timp de cel mult 10 luni femela poate depune un numar de 150 de oua, cate 2-3 oua pe zi.

Cimex Lectularius
Cimex Lectularius

Una dintre speciile cele mai comune este Cimex Lectularius. Aceasta are corpul puternic aplatizat, cu lungimea de 0,3-0,8 cm. Femela este intotdeauna mai mare decat masculul, iar coloritul este in nuante maronii si galbui. In fata are o trompa, iar falcile formeaza niste canale late cu ajutorul carora musca si suge sangele gazdei.

Corpul sau este turtit si lipsit de aripi insa are talentul de a merge pe tavane si pereti cu usurinta. Atat femela, cat si masculul se hranesc cu sange si sunt animale nocturne, ele in timpul zilei stau mereu ascunse. In conditii vitrege de mediu – temperatura scazuta sau lipsa de hrana – aceasta plosnita cade intr-o stare de letargie, ca de hibernare. Durata vietii la plosnita Cimex Lectularius este de aproximativ 12 luni.

Uneori isi cauta conditii mai bune unde sa traiasca, migreaza in conductele de aer sau de-a lungul peretilor in exteriorul caselor. Hrana sa consta din sange pe care il consuma la fiecare 5-10 zile si in acest sens obisnuieste sa muste corpul uman, al pasarilor, animalelor domestice, soarecilor sau sobolanilor.

Dupa inseminarea traumatica cu sperma – masculul strapunge corpul partenerei cu ajutorul unui organ sexual ascutit – femela depune 5 oua pe zi. Astfel de-a lungul vietii – timp de un an de zile – ea ajunge sa depuna un numar de 250-500 de oua. Aceste plosnite au obiceiul de a se ascunde in hainele omului ceea ce face sa fie transportate cu usurinta in alte locuinte.

Cum scapam de plosnite?

Aceste insecte nedorite care se hranesc cu sangele uman traiesc suficient de mult pentru a se multiplica de aceea devin o adevarata problema pentru om. Muscatura lor poate transmite anumite infectii prin sange, boli periculoase, ciuma, tifos, febra, etc. Exista mai multe metode de indepartare si ucidere a plosnitelor – chimice, fizice si mecanice.

Prin metoda chimica se obtin cele mai bune rezultate. Se folosesc insecticide care distrug in proportie de 100% atat adultii, cat si larvele. Insecticidul trebuie aplicat de mai multe ori pana la distrugerea completa a larvelor care stau ascunse in lemn, tapiterii, lenjerie de pat, covoare, dulapuri, canapele, etc.

Cimex Lectularius

Solutiile otravitoare care se folosesc in deratizarea acestor gandaci se folosesc in anumite concentratii si se pulverizeaza pe sub saltele, pat, tapiterii de mobilier, pe covoare, tapetul de pe pereti, orificiile de ventilatie, in interiorul mobilierului, in jurul frigiderului, aragazului, dulapurilor, usilor si alte locuri unde s-ar putea adaposti sau ar avea libertatea deplina de miscare acesti gandaci nedoriti.

Prin incalzirea locurilor infestate la temperatura de 50ºC timp de 15-20 de ore se pot distruge cuiburile de plosnite, ouale si larvele. Sau se poate incalzi zona respectiva la 100ºC timp de o ora. Hainele, lenjeria de pat, incaltamintea, jucariile si alte obiecte contaminate pot fi tinute la temperaturi inalte timp de 15-20 minute.

Folosirea unui aspirator cu abur elimina partial acesti gandaci, deoarece ei au tendinta sa se ascunda in locuri unde acesta nu ajunge si nu poate elimina fizic insectele.

Spalarea hainelor cu apa calda la temperatura de minim 50ºC ajuta la uciderea plosnitelor. De asemenea, tinerea lor la temperatura scazuta sub 0ºC ajuta la eliminarea lor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version