Poarta Tiananmen din Beijing, China, era intrarea principala in Palatul Imperial, in timpul dinastiilor Ming si Qing. Aceasta este una din cele mai magnifice porti-monument din lume, faimoasa in special pentru marimea sa impozanta. Fatada sa este decorata cu lei din piatra, coloane ornamentale si poduri din marmura alba. In timpul Dinastiei Ming, pe acest loc se afla o alta poarta, cunoscuta sub numele de Chengtianmen, care era construita din lemn si acoperita cu placi de gresie galbena.
Insa, aceasta poarta a fost distrusa intr-un incendiu, fiind reconstruita in 1465 de catre Imparatul Xianzong. La sfarsitul dinastiei, cand liderul revoltei, Li Zicheng, a fost alungat de trupele dinastiei Qing, au fost distruse numeroase cladiri. Poarta Chengtianmen a ars din nou, lasand in urma numai fundatia zidurilor. In 1651, in timpul domniei Imparatului Shunzi, poarta a fost reconstruita si redenumita Tiananmen, care inseamna “Poarta Pacii Ceresti”. Astazi poarta Tiananmen din Beijing, China, nu este foarte diferita de cea din vremea Imparatului Shunzi.
Baza portii Tiananmen din Beijing, China, are 10 metri inaltime si este strapunsa de 5 portaluri sub forma de arcade. Aceasta baza este construita din caramizi uriase, fiecare caramida avand greutatea de 24 de kilograme. In varful acestei structuri masive se afla o structura asemanatoare unui palat in miniatura, al carei acoperis se afla la 33,7 metri deasupra solului. Acoperisul este acoperit cu aceleasi placi de gresie galbena care se gasesc pe fiecare cladire din Palatul Imperial. Pe crestele acoperisului se afla o menajerie de animale, cu scopul de a proteja palatul si locuitorii sai. Cele mai remarcabile dintre acestea sunt 10 capete de dragon, care se afla la marginile acoperisului principal si in fiecare colt al acoperisului dublu.
Una din cele mai neobisnuite caracteristici ale portii Tiananmen din Beijing, China, este perechea de coloane din marmura alba, fiecare coloana avand inaltimea de 10 metri. In varful fiecarei coloane se afla un fel de vas in care era colectata roua, iar in fiecare vas se afla ghemuit un animal sculptat care reprezinta o creatura legendara asemanatoare cu leul. Sub aceste coloane din marmura se pot vedea doua statui din piatra ce infatiseaza doi lei. Unul dintre lei sta cu laba pe o minge, iar celalalt se joaca cu un pui de leu.
Prin poarta Tiananmen din Beijing, China, era interzisa intrarea oamenilor de rand in timpul Dinastiilor Ming si Qing. La cativa metri in interiorul Orasului Interzis se afla Marea Poarta Ming, iar drumul care duce de la Tiananmen la aceasta poarta se numeste Aleea Imperiala. In acele vremuri vechi, cea mai importanta sarbatoare care avea loc la Tiananmen era cea de dupa examinarile imperiale trienale. In est era asezat un baldachin imperial, iar primii 3 candidati erau aliniati pentru a intra in audienta la imparat. Dedesubtul baldachinului, un prefect al Beijingului le daruia celor mai buni studenti cate o emblema din aur si o bucata de matase rosie pe care sa si-o puna peste umeri. Apoi acesti studenti eminenti erau primiti in biroul guvernamental pentru a lua parte la un ospat.
Tot aici aveau loc si procese imperiale. Acuzatul, care fusese deja torturat, era adus in genunchi in fata scaunului judecatorului, care se afla in partea vestica a portii. La Tiananmen erau proclamate si sarbatorile statului, ca de exemplu casatoriile imperiale. Atunci, deasupra portalului central era asezata o platforma. Edictele imperiale erau atasate de capul unui dragon sau Phoenix, dupa care erau coborate pe niste platouri, care erau tinute de functionarii ce asteptau in fata portii. Acestia duceau edictele la Ministerul de Ceremonii, unde erau copiate pe hartie imperiala de culoare galbena, iar apoi erau trimise in tot Imperiul. Abdicarea ultimului Imparat din Dinastia Qing, Puyi, care a avut loc pe 25 decembrie 1911, a fost anuntata in acelasi fel.
In 1900, coloanele din fata portii au fost distruse de tunuri ale Fortelor Aliate ale Celor 8 Puteri. In iulie 1937, cand orasul Beijing a fost ocupat de japonezi, pe peretii portii Tiananmen au fost lipite afisuri in care se vorbea despre stabilirea unei Noi Ordini a Asiei. Neglijata, Tiananmen din Beijing, China, a inceput sa se degradeze. In dupa-amiaza zilei de 4 mai 1919, numerosi studenti de la Universitatea Peking si alte 13 institutii de invatamant, au venit aici pentru a protesta. Acestia au protestat impotriva Tratatului de la Versailles, denuntand guvernul chinez care a semnat acel tratat drept tradator. Demonstratia acestor studenti a marcat inceputul Miscarii 4 Mai si a fost primul pas in fondarea Partidului Comunist in China.
Pe 9 decembrie 1935, studentii din Beijing au realizat un nou protest la Tiananmen, de aceasta data pentru a se opune invaziei japonezilor din nordul Chinei si politicii lui Kuomintang. La acest protest au participat peste 10 000 de oameni, care cereau incheierea sfarsitului Razboiului Civil si crearea unui front comun impotriva invadatorilor straini. Intre anii 1945 si 1949, Tiananmen din Beijing, China, a fost locul de intalnire al membrilor diverselor miscari ale studentilor. In 1949, Tiananmen si-a redobandit maretia cu ajutorul unor restaurari efectuate de guvernul chinez. Piata Tiananmen a fost marita, azi ocupand o suprafata de 40 de hectare, ceea ce o face una din cele mai mari piete publice din lume.