Home Călătorii Obiective turistice din lume Polonia: Obiective turistice Polonia – Varsovia

Polonia: Obiective turistice Polonia – Varsovia

0

Polonia este amplasata in partea de Nord a Europei Centrale, invecinandu-se cu Marea Baltica, Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Solvacia si Germania. Aceasta are de asemenea frontiere maritime cu Danemarca si Suedia. Numele tarii, utilizat inca din secolul al XI-lea, vine de la denumirea unui trib slav ce locuia in aceasta regiune si anume tribul “Polanie”, termen ce desemneaza locuitorii din campie.

Varsovia
Varsovia

Relieful Poloniei este putin inalt, monoton, dispus in trepte de la Sud la Nord. In Sud se distinge unitatea Montana Carpatii cu altitudinea maxima in Muntii Tatra de 2499 m. Trecerea spre unitatea de campie din Nord se face printr-o serie de podisuri, in realitate un vechi edificiu muntos puternic erodat de factorii exogeni de-a lungul timpului. Majoritatea populatiei cu concentrarea maxima pe km patrat se inregistreaza in zona Sud-Vestica si pe tarmul Marii Baltice. Orasul principal este reprezentat de Varsovia, capitala tarii. Amplasat pe raul Vistula in Marea Campie Poloneza, acesta dateaza inca din secolul al XIII-lea, devenind capitala de abia in 1918.

Asemeni Romaniei, si Polonia a avut un trecut tumultos. Atacata de catre Germania in 1940, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial declansat, aceasta intra sub dictatura regimului comunist pentru mai bine de 40 de ani. Spre deosebire de Romania insa, tranzitia acesteia spre democratie a urmat o cale diferita ce a condus Polonia sa se afle pe o alta treapta de dezvoltare economica si sociala in comparatie cu statul roman.

Relatiile dintre Polonia si Romania nu sunt atat de mediatizate si de cunoscute, acestea limitandu-se pana nu de mult la contactele politice si comerciale. In prezent insa, se manifesta o deschidere a Poloniei catre Europa, atat din punct de vedere cultural, cat si turistic. Aceasta a inceput sa promoveze din ce in ce mai mult frumusetile patrimoniului sau natural si vestigiile sale culturale. Anul trecut, printre ofertele turistice ale agentiilor de turism au aparut si pachete turistice pentru cei interesati sa schieze pe partiile din Polonia. Desi nu este o destinatie de schi la fel de populara precum Austria, Franta sau Italia, aceasta ofera posibilitati de schi la preturi accesibile, de multe ori mai mici decat in alte zone.

Interesant este faptul ca, desi calitatea partiilor si conditiile de cazare sunt in mare asemanatoare celor din alte statiuni de schi din Europa, tarifele raman scazute. Daca aceasta este tactica folosita de statul polon pentru a atrage turisti in resorturile pe care le detine, strategia a inceput sa dea roade. Mii de polonezi si un numar din ce in ce mai mare de turisti straini aleg sa-si petreaca vacantele de iarna si vara in Muntii Tatra, in unitatile de cazare puse la dispozitie de catre ministerul de turism polon. Poate nu exceleaza in hoteluri de 5* si centre Wellness, dar tarifele mici si conditiile bune atrag ca un magnet tot mai multi vizitatori.

Pe piata turistica din Romania, ofertele de schi in Polonia au aparut inca de anul trecut. Desi nu s-au inregistrat vanzari deosebit de mari, procesul de promovare este de abia la inceput. Odata ce impatimitii sporturilor de iarna vor auzi de potentialul schiabil al acestei tari, vor dori sa incerce experienta schiatului pe varfurile cele mai inalte ale lantului Carpatic.

Incepand cu 2011, agentiile turistice din Romania s-au dovedit interesate de aspectul turistic pe care Polonia a inceput sa-l mediatizeze. Drept urmare, pe parcursul acestui an au aparut o serie de oferte turistice ce constau in circuite organizate cu grupuri de turisti si ghizi increzatori sa prezinte acestora o parte din aceasta fascinanta tara. O incursiune de 6 zile cu autocarul la nord de Romania nu depasea tariful de 300 euro/ persoana. Aceasta presupunea vizitarea localitatii Szententre – orasul artizanilor, renumit pentru portelanul Herend, paprika, martipan si cafenele. Circuitul continua cu vizitarea Cracoviei, fosta capitala, considerata cea mai frumoasa capitala medievala, abundand in obiective turistice. In functie de excursie, se putea ajunge si pana la Varsovia, actuala capitala, unde se desfasura si un intens program de shopping in renumitele magazine polone. La retur, marea majoritate a programelor turistice propuse includeau si un popas in cea mai renumita statiune montana din Muntii Tatra, si anume, Zacopane.

Unul dintre programele turistice preferate de catre romani este cel dedicat petrecerii revelionului in Cracovia. Desi circuitul e cu autocarul si dureaza 7 zile, romanii s-au grabit sa achizitioneze pachetele inainte sa se epuizeze locurile. Cererea a fost atat de mare, incat a trebuit suplimentat numarul de autocare pentru a se putea face fata cererii. Se observa faptul ca Polonia a trezit curiozitatea romanilor. Mai mult, intreg programul, cu tot cu masa festiva de Revelion, depaseste cu putin suma de 350 euro de persoana.

Din nou, preturile mici si noutatea destinatiei turistice par sa fie pe placul turistilor. Si in acest circuit, Cracovia pare sa fie destinatia preferata. Aici turistii pot vizita Castelul Wawel, Catedrala Regala, orasul vechi cu piata Rynek Glowny de unde pot fi achizitionate suveniruri pentru cei dragi, Turnul Primariei si nu in ultimul rand Bazilica Sf. Maria. Aceasta este renumita pentru altarul medieval, cea mai mare sculptura gotica din lume si pentru albastrul unic, asemenea celui de Voronet cu care este pictat tavanul inalt al bisericii.

Castelul Wawel

Polonia ofera cultura si peisaje naturale deosebite, dar se afla de abia la inceputul unui amplu proces de promovare. In anii ce vor urma, poate aceasta destinatie din nordul Europei va deveni un adevarat centru de atractie turistica, cu statiuni montane moderne, cu capacitate mare de cazare si cu programe cultural-turistice apreciate la scara internationala.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version