Presura galbenă (Emberiza citrinella), cunoscută și sub denumirea de presura aurie, este una dintre cele mai răspândite specii de păsări din Europa Centrală. Prezentă în regiunile de șes și munte, această pasăre mică și cântătoare se distinge prin penajul său galben-striat și comportamentul său activ. Cuibărește în zone cu tufișuri joase, livezi și pajiști, iar dieta sa include semințe, cereale și insecte. Presura galbenă este o specie migratoare parțială, care iernează în zone mai calde și, în timpul verii, poate fi observată în număr mare în căutarea hranei.
Habitatul și distribuția presurei galbene în Europa
Dintre speciile de presuri propriu-zise, presura galbena (Emberiza citrinella) este cea mai cunoscuta din Europa Centrala. Face parte din familia Emberizidae.
La noi in tara este denumita si presura aurie. Este raspandita in Siberia de Vest, nordul si centrul Europei, in Spania, Grecia, Italia, Ucraina. Prefera atat regiunile de ses cat si de munte. Poate fi vazuta in zonele cu tufisuri joase, arborete, fanete, livezi cu pomi fructiferi.
Caracteristicile fizice ale presurei galbene: penaj galben și corp zvelt
Penajul de pe partea ventrala, cap si gat, este de culoare galben-deschisa, pe restul corpului apare striat cu cenusiu verde si cafeniu. Pe spate, aproape de baza cozii, are o zona de culoare castanie-deschisa. Exemplarele tinere si femelele sunt putin mai galbene. Are o lungime de 16-18 cm, greutatea de 24-30 g, deschiderea aripilor de 26-28 cm, corpul zvelt si elegant.
Inca de la inceputul lunii martie, presura galbena isi construieste cuibul in forma de cupa, folosind cele mai diferite materii vegetale, il captuseste cu fire de iarba, muschi, par si il instaleaza il jurul tufisului, de obicei pe sol.
Reproducerea și comportamentul de cuibărit al presurei galbene
Femela cloceste de doua ori pe an, depune 4-5 oua, care sunt albicioase cu puncte inchise. Ouale sunt clocite in special de femela o perioada de 11-14 zile. Intre timp masculul ii aduce hrana. Puii sunt aparati si hraniti de ambii parinti, dupa aproximativ 2 saptamani invata sa zboare si parasesc cuibul.
Dupa perioada clocitului, pot fi vazute adunate in carduri mari, pentru a parcurge regiunea din apropierea cuibului in cautarea hranei. Cand iernile sunt grele, se apropie de asezarile omenesti, cautand hrana.
Dieta variată a presurei galbene: semințe și insecte
In general se hraneste cu seminte, cereale, muguri, fructe si frunze, dar si insecte, omizi, paianjeni, gandaci, lacuste. Zboara in cautarea hranei mai ales dimineata devreme si seara. Cantecul presurei este ,,ti-ti-ti-ti” cu pauza si apoi ,,tiuuuu”. Uneori se aseamana cu un fluierat scurt.
Presura galbena nu este o pasare pe cale de disparitie.
Importanța presurei galbene în ecosistemele agricole
Presura galbenă joacă un rol esențial în ecosistemele agricole, contribuind la menținerea echilibrului dintre populațiile de insecte și plante. Hrănindu-se atât cu semințe, cât și cu insecte, această pasăre ajută la controlul dăunătorilor și la polenizarea plantelor.
În zonele agricole, presura galbenă este deosebit de utilă pentru fermieri, deoarece consumă insectele dăunătoare, cum ar fi omizile și gândacii, care pot afecta culturile. Totuși, agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor pot afecta negativ populațiile de presură galbenă, reducând sursele de hrană și distrugând habitatele naturale ale acesteia.
Va prezentam un video cu presura galbena: