Quetzalcoatlus era un dinozaur zburator cu coada scurta care a trait in perioada Cretacicului superior a erei mezozoice cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1971 in Texas, in America de Nord, iar in anul 1975 au fost descrise de paleontologul Douglas A. Lawson.
Specia a fost numita Quetzalcoatlus northropi in onoarea producatorului american de aeronave John Knudsen Nortrop si cu referire la sarpele cu pene Quetzalcoatl considerat o divinitate azteca. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest zburator avea anvergura aripilor de 11 m si greutatea de 90 kg.
Craniul era foarte mare, pe partea de deasupra capului prezenta o creasta ce avea rol de carma in timpul zborului tinand cont de faptul ca acest dinozaur avea coada scurta. Probabil ca aceste animale se ridicau cu dificultate in zbor avand in vedere marimea aripilor, trebuiau mereu sa se foloseasca de vanturi si curenti.
Parcurgeau in zbor distante mari, iar hrana lor era formata in special din pesti pe care ii prindea din mare, de la suprafata apei, apropiindu-se cu ciocul lung fara a-si unda aripile. Acest urias zburator nu se hranea cu lesuri de dinozauri, deoarece nu avea dentitia necesara smulgerii bucatilor de carne din corpul animalelor. El prindea pestii cu ciocul sau masiv si apoi ii inghitea intregi.
In perioada de imperechere creasta de pe cap isi modifica coloritul si avea rol de atragere a partenerei. De asemenea era un element de recunoastere a speciei si probabil de reglare a temperaturii corpului, dupa cum considerau unii cercetatori.
In Romania, in zona Sebes a judetului Alba, paleontologul Matei Vremir a descoperit in 2008 o vertebra cervicala a unui Pterosaurus care avea anvergura aripilor de 16 m. Conform cercetatorului roman vertebra este de doua ori mai mare decat cea a Quetzalcoatlusului descoperit in Texas. De asemenea, el a estimat greutatea gigantului zburator la cel mult 100 kg, avand in vedere posibilitatea lui de zbor.
Dinozaurul Quetzalcoatlus face parte din ordinul Perosauria, familia Azhdarchidae.