Home Animale Rechinul Chiloscyllium plagiosum, preferă zonele stâncoase

Rechinul Chiloscyllium plagiosum, preferă zonele stâncoase

0

In apele Oceanului Indian si Pacific traieste pestele cartilaginos Chiloscyllium plagiosum – un rechin cu aspect atractiv care are lungimea corpului doar de cel mult 95 cm. Un numar mare de exemplare apare in insulele din Japonia si Arhipelagul Malay, pe coasta Peninsulei Hindustan, in largul insulelor Taiwan si Madagascar. Nu inoata la adancimi mari, de regula prefera zonele stancoase cu sol nisipos si pietroase cu recife de corali.

Pestele are corpul alungit, subtire, cilindric, pe partea dorsala in nuante de culoare maronie cu numeroase pete albe de dimensiuni diferite. De-a lungul corpului prezinta dungi intunecate care dispar in timp, cu cat inainteaza in varsta. Partea ventrala are un colorit mai luminos.

Capul este mare, deasupra botului apar narile, iar dedesubt doua mustati scurte cu rol in localizarea prazii. Ochii sunt medii, gura este mica si prezinta cate un pliu de piele in colturile sale. Maxilarele sunt prevazute cu numerosi dinti, 26-35 pe cel superior si 21-32 pe cel inferior. Fantele branhiale sunt mici, in pereche si in numar de cinci.

Chiloscyllium plagiosum
Chiloscyllium plagiosum

Aripioarele pectorale sunt mari, cele ventrale sunt ingrosate, inotatoarele dorsale sunt in numar de doua – prima mai mare decat a doua, ambele de forma triunghiulara, foarte putin extinse. Inotatoarea anala se intinde pana la inotatoarea codala care are un lob dezvoltat, iar cel de-al doilea inferior atrofiat.

Rechinul Chiloscyllium plagiosum este un pradator tipic care ziua sta ascuns pe sub pietre si printre corali. Este activ mai ales noaptea cand prinde pesti si nevertebrate bentonice – crustacee, viermi, serpi de mare, moluste. Sezonul de reproducere are loc in lunile de primavara, cand femela depune aproximativ 26 de oua. Acestea sunt incubate timp de 110-144 de zile, apoi apar puii care masoara cca. 17 cm.

In China rechinul Chiloscyllium plagiosum este pescuit pentru consum, iar ouale depuse de femele sunt folosite in medicina chineza.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version