Rechinul-lanterna este un peste pradator cartilaginos care inoata in partea estica a Oceanului Atlantic, in largul coastei Norvegiei, Islandei, Europei si in Marea Mediterana. Poate ajunge la adancimi foarte mari de pana la 2490 m, insa de regula inoata la 200-500 m de la suprafata apei marilor.
Exemplarele adulte au corpul de forma aerodinamica, de culoare maronie si cu lungimea de 45 cm (in cazuri exceptionale ajung si la 60 cm). Intotdeauna masculul este mai mic decat femela si cantareste mai putin. Corpul este acoperit cu numeroase organe luminiscente de dimensiuni mici care emit o lumina albastra-verzuie ce poate fi vazuta de la o distanta de cel mult 3-4 m.
Aceste oragane apar in jurul inotatoarelor pectorale, in zona gurii si pe partile laterale inferioare ale corpului. De la ele vine si numele speciei de rechinul-lanterna. Capul este alungit, ochii sunt mari si au forma ovala. Gura este pozitionata in partea inferioara a capului, are maxilarul superior inzestrat cu dinti ascutiti dar mai mici comparativ cu cei ai maxilarului inferior.
Rechinul-lanterna este cunoscut si cu numele de rechinul burta de catifea. Are inotatoarea anala cu marginea ondulata, aripioarele pectorale destul de mari si inotatoarea codala cu lobul superior mai mare decat cel inferior.
Pe partea superioara a corpului apar cele doua inotatoare dorsale care au frontal cate un spin ascutit, prima este mai mica si pozitionata cam la jumatatea spatelui, iar a doua este mai mare si asezata foarte aproape de pedunculul codal. In apropierea aripioarelor pectorale apar fantele branhiale, paralele, pozitionate simetric si la distante egale intre ele.
Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara. Femela naste 6-20 de pui dupa o perioada de un an de la imperechere. Puii de rechin-lanterna masoara la nastere doar 12 cm si au atasat de corp galbenusul din care se hranesc o scurta perioada de timp in mare. Dupa ce termina galbenusul ei isi continua dezvoltarea hranindu-se cu mici larve de animale marine. De asemenea ei prezinta deja organele luminiscente care ii fac sa straluceasca in intuneric ca si rechinii adulti.
Femelele ajung la maturitatea sexuala cand au lungimea corpului de 34 cm, iar masculii cand ating lungimea corporala de 28 cm. Hrana rechinilor-lanterna consta din mici pesti ososi, viermi, moluste, crustacee, etc. Speranta lor de viata este de 18-22 de ani, de regula femelele traiesc mai mult decat masculii.
Rechinul-lanterna este o specie comuna in Oceanul Atlantic de Est, are denumirea stiintifica de Etmopterus spinax, face parte din ordinul Squaliformes, familia Etmopteridae. Aceasta specie nu prezinta valoare comerciala si nu este periculoasa pentru om.