Rechinul-sobolan este o specie care apare frecvent in Oceanul Atlantic de Est, in largul coastelor continentului african si european. De asemenea, este un peste cartilaginos care inoata in Marea Mediterana, la adancimi de cel mult 625 m. Poate fi gasit in jurul Insulelor Canare, la adancimi de cel mult 50 m.
Rechinul-sobolan este un peste sedentar, un pradator mai putin activ, prefera mai mult sa stea pe fundul apei si sa astepte prada sa treaca prin apropiere. Prinde cu dintii plati si aplatizati ale maxilarelor puternice mai ales moluste, pesti ososi, crabi, creveti, crustacee, homari si diferite vietuitoare nevertebrate marine si le piseaza partial, de parca le-ar strivi intre pietre, pentru a le inghiti.
Are lungimea corpului de 1-1,2 m (in cazuri exceptionale ajunge si la 1,6 m) si greutatea de aproximativ 13 kg. Nu are solzi, corpul sau zvelt este acoperit cu piele neteda in culori de nuante gri si gri-maronii pe partea superioara si in tonuri de crem sau alb pe partea ventrala. De-a lungul spatelui unele exemplare au pete mici, intunecate sau chiar negre. Ca aspect exterior acest rechin are o forma foarte frumoasa, corpul sau este fusiform, capul scurt este armonios completat cu botul alungit, iar inotatoarele sunt destul de mari si delicat curbate.
Ochii sunt mari si ovali, apar pe partile laterale ale capului, iar coloritul irisului este inchis. Sub ochi are mici spiracle la fel ca si alte specii de rechini. Gura este mare, are o forma curbata, iar maxilarele inzestrate cu numerosi dinti aplatizati. Aripioarele pectorale sunt mari, iar in apropierea lor se afla deschiderile branhiale, paralele, cate cinci pe fiecare parte laterala a capului.
Aripioarele pelviene sunt putin mai mici decat cele pectorale si modificate la mascul. Chiar unde se sfarsesc aripioarele pectorale, pe spatele corpului apare pozitionata prima inotatoare dorsala, care are forma triunghiulara si este mai mare decat cea de-a doua inotatoare dorsala, ce apare spre partea posterioara a corpului, in dreptul inotatoarei anale.
Inotatoarea codala este alungita dar de marime redusa comparativ cu cea de la alte specii asemanatoare, forma sa este carcateristica acestui gen de rechin, are lobul superior foarte mult dezvoltat fata de lobul inferior. De asemenea aproape de varful lobului de sus prezinta o mica fanta ca un fel de stegulet, de parca ar vrea cand misca inotatoarea codala sa semnalizeze ceva.
Astfel de rechini apar uneori in grupuri mari, inoata aproape de fundul marilor si in apropierea zonelor de coasta. Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela dupa o perioada de gestatie de 9-11 luni, face un grup destul de mare de pui (de obicei 15), numarul lor variaza de la o femela la alta. Cu cat femela este mai tanara cu atat este mai prolifica. Puii au la inceput lungimea corpului de 30 cm, se dezvolta incet, pentru a ajunge la maturitatea sexuala trebuie sa treaca 9-11 ani.
Rechinul-sobolan are denumirea stiintifica de Mustelus mustelus, face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Triakidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la rechinul-sobolan in mediul sau natural este de pana la 25 ani. Numele sau se refera la aspectul si coloritul corpului si la modul de viata de a sta pe fundul marilor si oceanelor.
Oamenii prind aceasta specie de rechin in scop comercial, desi carnea sa nu este atat de mult apreciata din punct de vedere al gustului. Pe de alta partea rechinul-sobolan este obiectul de atractie in pescuitul sportiv. Apare de asemenea si in acvariile publice, este un peste care prezinta interes la vizitatori.
Video – Rechinul-sobolan (Mustelus mustelus):