Home Animale Șopârla zburătoare Draco volans – dragonul arboricol al Asiei

Șopârla zburătoare Draco volans – dragonul arboricol al Asiei

0

Șopârla zburătoare, cunoscută și sub denumirea științifică Draco volans, este una dintre cele mai spectaculoase și bine camuflate specii din pădurile tropicale ale Asiei de Sud-Est. Cunoscută popular drept „dragonul zburător”, această șopârlă își datorează numele membranelor sale extinse, care îi permit să planeze cu ușurință între trunchiurile copacilor pe distanțe de până la 20 de metri. Culoarea și adaptările anatomice unice fac din Draco volans o reptilă exotică, care fascinează cercetătorii și turiștii deopotrivă.

Soparla zburatoare (Draco volans) este o reptila cu un colorit minunat care se gaseste in regiunile cu paduri tropicale si paduri seculare din sud-estul Asiei, mai ales in India de Nord si Indonezia. Este cunocuta si sub numele de dragonul zburator.

Descrierea fizică și adaptările pentru zbor ale șopârlei zburătoare

Masculul are sacul gular de culoare galbena-portocalie, iar femela de culoare albastra-deschisa. Partea inferioara a membranei de zbor este albastru-cobalt la mascul si galbena-verzuie la femela. Restul corpului la ambele sexe are un colorit asemanator scoartei copacilor, aramiu, cafeniu sau maro-deschis.

Au dentitia acrodonata – cu dinti sudati pe marginea superioara a maxilarelor, caracterizata printr-o diferentiere de incisivi, molari si canini. Limba este destul de scurta si carnoasa si concrescuta pe toata lungimea sa. Au capul ascutit si scurt, gatul lung si subtire, picioarele prevazute cu cate cinci degete.

De fiecare parte a corpului prezinta 5-6 coaste prelungite, care poarta o membrana ca un fel de parasuta semicirculara, care este stransa langa corp cand soparla se afla in stare de repaus si este intinsa mai ales cand soparla face sarituri. Parasuta nu are legatura cu picioarele, ea serveste pentru a pluti intre trunchiurile copacilor si a evita pradatorii, cum sunt serpii si pasarile.

Habitatul și comportamentul arboricol

Cand vrea sa sara, isi impinge coastele in afara, isi deschide larg pliurile de piele, decoleaza si apoi cand aterizeaza isi inchide pliurile inapoi. Are capacitatea de a face sarituri pe distante de 10-20 m si de a ocoli obstacolele in timpul zborului, prin miscarea cozii si a pliurilor.

Șopârla zburătoare

Fiind o reptila arboricola, ea nu coboara pe pamant decat daca este silita. In jungla pot fi observate foarte greu, doar atunci cand coloritul viu al sacului gular al masculului iese in evidenta, altfel ele sunt camuflate perfect.

Obisnuiesc sa stea in perechi-perechi pe copaci, spre a vana in special furnici arboricole si mai rar insecte. Exemplarele adulte ajung la lungimea de 15-20 cm.

Strategiile de împerechere și reproducere

In perioada de imperechere, masculul isi intinde in fata femelei membrana de zbor viu colorata si incepe sa se invarta in jurul ei. Multe dintre soparle folosesc aceasta miscare atat pentru imperechere dar si pentru aparare. Reproducerea este ovipara, femela paraseste siguranta arborilor pentru a depune cele 8-12 oua pe sol, in nisip sau pamant. Dupa eclozare puii au lungimea corpului de 2,5 cm si lungimea cozii de 4 cm.

Soparla zburatoare face parte din ordinul Squamata si familia Agamidae. Desi sunt in numar mare, nu sunt periculoare pentru animalele vertebrate mai mari sau pentru om. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie.

Provocările în conservarea lui Draco volans

Deși Draco volans nu este considerată o specie pe cale de dispariție, pierderea habitatului natural reprezintă o amenințare potențială. Defrișările masive și extinderea agriculturii reduc semnificativ suprafața de păduri tropicale, punând în pericol habitatele naturale ale acestei specii arboricole. În unele zone, habitatul redus limitează capacitatea acesteia de a se hrăni și de a se reproduce eficient.

Prin programe de conservare și prin eforturi locale de protejare a pădurilor, se încearcă menținerea echilibrului ecologic, inclusiv a habitatului lui Draco volans. Conștientizarea publicului și educarea comunităților locale cu privire la importanța pădurilor tropicale și a speciilor unice care le populează sunt esențiale pentru protejarea pe termen lung a acestei șopârle zburătoare și a altor specii exotice.

Video – Soparla zburatoare (Draco volans):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version