Home Călătorii Obiective turistice din lume Republica Malta: Obiective turistice Malta – Valletta

Republica Malta: Obiective turistice Malta – Valletta

0
Malta

Republica Malta este alcatuita dintr-un grup de sase insule (Malta, Comino, Gozo, Filfla, si alte doua mai mici Sf. Paul) aflate in partea centrala a Marii Mediterane, in sudul Europei, la aproximativ 100 km de Insula Sicilia si 240 km nord de Africa.

Malta1

Malta a fost ocupata intre anii 218-395 d.Hr. pe rand de fenicieni, greci, romani. Din anul 395 pana in anul 870 a fost sub ocupatia Imperiului Bizantin. Din anul 870 a fost cucerita de arabi. In anul 1090 este cucerita de normanzi care o ataseaza regatului Siciliei. Apartine Ordinului Cavalerilor Ioaniti din 1530 pana la ocuparea de catre Napoleon Bonaparte in anul 1798. Apoi este cucerita, doi ani mai tarziu de Marea Britanie si proclamata in urma Congresului de la Viena (din anul 1814) colonie engleza. Puternic fortificata, ea devine cea mai insemnata baza navala (mai tarziu aero-navala) britanica din Mediterana Centrala, cu un important rol in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In anul 1947 obtine autonomie si se proclama ca stat independent. La 31 decembrie 1974 se proclama republica. In anul 1979 se retrag trupele engleze din tara, dupa o ocupatie de 164 de ani. Din 1 decembrie 1964 este membra ONU. In 1990 Malta adera la CEE, iar din 2000 duce tratative de aderare la UE. Potrivit Constitutiei, din 31 decembrie 1974, este proclamata republica parlamentara, in care puterea executiva apartine unui Cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera, iar puterea legislativa apartine Camerei Reprezentantilor (Parlamentului unicameral). Presedintele statului este ales de Camera Reprezentantilor pentru o perioada de cinci ani. Activitatea executiva este exercitata de primul ministru.

Limbile oficiale sunt: malteza si engleza. Teritoriul tarii este impartit in 7 regiuni: cea de nord, nord-est, vest, est, sudica, centrala si Gozo. Clima tarii este de tip mediteraneana (subtropicala) mai bogata in precipitatii iarna si uscata vara. Arhipelagul maltez este expus unor vanturi uscate, puternice: majistral din nord-vest, gregale din nord-est, sirroco din sud. Precipitatii abundente sunt in perioada octombrie-martie.

Relieful Maltei este de podis calcaros (din epoca mezozoica) cu altitudine medie de 260 m, cu un versant lin in nord si unul mai abrupt in sud. Altitudinea cea mai mare a tarii este de 417 m in insula Gozo. Acest podis calcaros este fragmentat in vai orientate sud-vest si nord-est. punctul cel mai inalt Ta’Dmejrek 253 m. Punctul cel mai jos Marea Mediterana. Raurile acestei tari sunt putine, scurte, cu debite scazute (mai mari doar iarna). In insula Gozo se afla raul Qala tad-Dwejra.

Vegetatia naturala cu roscovi, smochini a fost inlocuita in mare parte cu culturi agricole: grau, orz, cartofi, tomate, ceapa, citrice, struguri, etc. Fauna este formata in special din pasari migratoare, insula este o adevarata escala in drumul pasarilor migratoare din Europa spre Africa (porumbei, egrete, randunici etc). Tara este lipsita de resurse minerale, se gasesc doar argila calcaroasa si sare. Malta importa minereu de fier, cupru, bauxita, alimente si exporta legume si textile. Fauna tarii consta in cresterea bovinelor, caprinelor, ovine, porcine, cabaline si pescuit.

Tara are dezvoltat transportul aerian, maritim, rutier. Din punct de vedere al invatamantului si culturii, Malta are o universitate, muzee, scoli, cinematografe, posturi de radio si televiziune, biblioteci etc. Principalele orase sunt: Sliema, Birkirkara, Qormi, Hanrun si altele. Malta are doua porturi importante: Marsaxlokk si Valletta. Moneda nationala este lira malteza, iar religia este romano-catolica.

Capitala tarii este orasul Valletta situat in partea de nord-est a Insulei Malta, intre 2 golfuri Gran Harbor si Marsamxett.

Principalele obiective turistice ale capitalei sunt: Catedrala Sf. Ioan, Catedrala Anglicana Sf.Paul, Palatul Marilor Maestri si Muzeul National de Arte Frumoase.

Catedrala Sf. Ioan

Catedrala Sf. Ioan – a fost construita de Gerolamo Cassar intre anii 1573-1577, cu putine fonduri. Timp de 200 de ani a fost folosita ca manastire de catre Ordinul Cavalerilor Sf.Ioan. In catedrala se afla doua opere de mare valoare artistica: ,,Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul” si ,,Sf. Jerome”, ambele realizate de Caravaggio.

Palatul Marilor Maestri

Palatul Marilor Maestri – construit de marele maestru Pietro del Monte in 1571. Astazi aici este sediul Parlamentului Maltez si un muzeu.

Muzeul National de Arte Frumoase – initial a fost un frumos palat, printre primele edificii din Valletta. Apoi forma sa a fost refacuta mai tarziu (1761-1765). In edificiu au locuit episcopul francez de Malta, mai tarziu ducele Louis Philippe de Orleans, si alti comandanti ai flotei britanice.

Orasul Valletta este numit si ,,Orasul Cavalerilor”.

Insula Gozo

In Insula Gozo se poate calca pe urmele lui Ulise, vizitand Pestera Calypso, ascunsa printre stanci, care domina Golful Ramla. Insula are un caracter unic, mai putin aglomerata decat celelalte insule ale arhipelagului. Pasionatii de speologie pot explora pe aceasta insula mai multe pesteri subterane. In centrul insulei se afla orasul Victoria, in care atmosfera este linistita. Principalele obiective turistice ale orasului sunt: Citadela medievala (dateaza din secolul al XVII-lea) si Muzeul de Arta Populara.

Republica Malta este o tara deosebita, probabil de aceea fenicienii au numit-o ,,Maleth” – Paradisul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version