Rezervaţia ştiinţifică Piatra Rea este inclusă în prima categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind declarată arie protejată pentru conservarea exemplarelor de floare de colţ, aflate într-un număr destul de mare aici.
Rezervaţia ştiinţifică Piatra Rea a fost declarată astfel în anul 2000 şi este inclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Scopul principal al rezervaţiei este acela de a conserva habitatele naturale, dar şi flora şi fauna sălbatică. Rezervaţia aparţine administrativ de localitatea Borşa din judeţul Maramureş. Se întinde pe o suprafaţă de 409 hectare.
Altitudinea medie a Rezervaţiei ştiinţifice Piatra Rea este de 1500 de metri, iar relieful este compus din calcare cristaline, peşteri, lapiezuri, ravene şi doline. Este delimitată de două pârâie, şi anume Fântâna, în est şi Cimpoiasa, în vest. Pe lângă flora şi fauna deosebite, aici, se regăseşte una dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoase cascade din ţară, fiind, în acelaşi timp, şi cea mai înaltă (circa 90 de metri) – Cascada Cailor.
Zona forestieră din Rezervaţia ştiinţifică Piatra Rea este compusă din păduri de fag, molid, frasin, brad, păltin şi scoruş. Vegetaţia este una diversă, întâlnindu-se specii caracteristice zonelor alpine, subalpine şi nemorale (de pădure).
Rezervaţia protejează numeroase specii de plante rare şi foarte rare, precum floarea de colţ, guşa porumbelului, bujorul de munte, şopârliţa, mierea ursului, păiuşul, ghinţura şi clopoţelul de munte.
În ceea ce priveşte fauna, în Rezervaţia ştiinţifică Piatra Rea pot fi văzute animale ca ursul brun, capra neagră şi cerbul. Ca în orice rezervaţie naturală şi arie protejată din România şi în aceasta vizitatorii trebuie să respecte o serie de reguli pentru a se continua conservarea speciilor. Mai mult, ruperea unor plante ca floarea de colţ sau bujorul de munte, care sunt ocrotite prin lege, poate atrage amenzi usturătoare.
Importanța rezervației este subliniată și de măsurile stricte de protecție impuse pentru a asigura supraviețuirea speciilor rare. Activitățile umane sunt atent reglementate pentru a minimiza impactul asupra ecosistemului, asigurând astfel un echilibru între utilizarea terenului și conservarea naturii.