Home Călătorii Obiective turistice din România Rezervația științifică Pietrosu Mare: sanctuarul biodiversității din Rodnei

Rezervația științifică Pietrosu Mare: sanctuarul biodiversității din Rodnei

0
Pietrosu Mare
Pietrosu Mare

Rezervația științifică Pietrosu Mare este o arie protejată din cadrul Parcului Naţional Munţii Rodnei, fiind inclusă în prima categorie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. Zona a fost declarată rezervaţie naturală pentru a conserva habitatul natural, dar şi pentru a proteja flora şi fauna sălbatică de aici.

Rezervaţia se găseşte pe teritoriile administrative ale localităţilor Moisei şi Borşa şi se întinde pe o suprafaţă de 3300 de hectare. Se remarcă printr-un relief deosebit, considerat chiar cel mai frumos relief glaciar al Munţilor Rodnei.

Rezervaţia ştiinţifică acoperă o zonă de goluri alpine, precum şi păduri amestecate şi de conifere, având ca element central vârful Pietrosu Mare care are o înălţime de 2303 metri.

Relieful din cadrul Rezervației științifice Pietrosu Mare cuprinde mai multe lacuri glaciare, printre care:

  • Lacul Buhăescu I – are o lungime de 84 metri, o suprafață de 700 m² și o adâncime de 1,80 metri;
  • Lacul Buhăescu II – se întinde pe 1700 m², este adânc de 5,20 metri și lung de 55 de metri;
  • Lacul Buhăescu III – are doar 45 de metri, adâncimea maximă atinge 0,35 metri și ocupă 700 m²;
  • Lacul Buhăescu IV – ocupă 1100 m², este adânc de 0,30 metri și lung de 68 de metri;
  • Lacul Iezerul Pietrosului – are o suprafață totală de 3540 m², o lungime de 84 metri și o adâncime de peste doi metri.

În cea mai mare parte a Rezervaţiei ştiinţifice Pietrosu Mare, se pot observa roci cristaline, care datează din epoca precambrianul superior. De asemenea, se pot vedea formaţiuni de cuarţite, amfibolite, precum şi de calcare cristaline şi dolomite.

În ceea ce priveşte vârfurile din rezervaţie, printre cele mai deosebite sunt Buhăescu Mare, Buhăescu Mic, Bătrâna şi Piatra Albă.

Peisajul rezervației este dominat de vârful Pietrosu Mare, cel mai înalt punct al Munților Rodnei, care oferă panorame spectaculoase asupra întregii regiuni. Traseele de drumeție sunt bine marcate și oferă acces la unele dintre cele mai izolate și sălbatice zone ale rezervației, unde natura își manifestă frumusețea neatinsă.

Rezervația este, de asemenea, un important centru de cercetare științifică, unde studiile ecologice și de mediu ajută la înțelegerea mai bună a schimbărilor climatice și a impactului acestora asupra biodiversității. Prin conservarea acestui habitat, Rezervația Pietrosu Mare contribuie esențial la protejarea patrimoniului natural al României pentru generațiile viitoare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version