Home Animale Salamandra cu degete lungi (Ambystoma macrodactylum), o specie care se înrudește cu...

Salamandra cu degete lungi (Ambystoma macrodactylum), o specie care se înrudește cu amfibienii

0

Salamandra cu degete lungi este o specie care se inrudeste cu amfibienii si traieste intr-un habitat predominant terestru, foarte variat, alcatuit din paduri montane de conifere, paduri tropicale, zone de campie dar si cu pajisti alpine in nord-vestul Statelor Unite ale Americii si sud-vestul Canadei. Aceasta salamandra prefera sa fie in locuri situate in apropierea apelor (rauri, lacuri, balti, iazuri), avand in vedere faptul ca in perioada de reproducere isi depune ouale in apa.

Are lungimea corpului de 10-17 cm si coloritul unic specific acestei specii. Pe partea dorsala are o dunga galbena (uneori vernil sau bej), pe partile laterale coloritul este gri-inchis spre negru cu pete albe cu reflexii albastrui sau galbui, iar pe partea ventrala nuantele de culori sunt deschise, maronii cu pete albicioase.

In zona cozii aceasta salamandra isi acumuleaza depozite de grasime, astfel de rezerve o ajuta sa supravietuiasca in lunile de iarna. Are picioarele subtiri, terminate cu degete lungi fara gheare. Capul este puternic aplatizat, sus si pe partile laterale apar ochii mari si proeminenti care au irisul de culoare inchisa. Botul este mare, rotunjit, iar deschiderea sa larga.

Perioada de reproducere are loc in lunile de primavara sau de toamna. Masculul si femela au un ritual de curtare si sunt atrasi de mirosul feromonilor ce provin de la glanda de la barbie. Conform cercetatorilor o singura femela ar putea depune un numar foarte mare de oua chiar la cateva zile dupa imperechere (un exemplar a ajuns la numarul de 264 oua).

Salamandra cu degete lungi

Ouale sunt mici de jumatate de milimetru sau mai putin si sunt preotejate cu un strat gelatinos, ele fiecare fiind separat incapsulate intr-o substanta vascoasa. Perioada de incubatie este de o luna si jumatate, apoi ouale eclozeaza si apar larvele care au pielea maro, neagra cu marcaje galbene.

Acestea isi incep dezvoltarea in apa, unde se hranesc cu mici vietuitoare nevertebrate, crustacee, mormoloci, diptere. In unele zone larvele ajung la lungimea corpului de 4,7 cm. In momentul in care ajung in stadiul de adult ies pe uscat unde au un stil de viata subteran, mai rar pot fi observate la vedere, in locuri deschise.

Ele stau ascunse pe sub bustenii culcati la pamant, pe sub stratul de vegetatie aflata in strare de putrefactie de pe sol, unde vaneaza mici animale nevertebrate, viermi, insecte, larve de insecte, gandaci, iar cand intra in apa prind mormoloci si pesti de dimensiuni mici. In zonele mai inalte primavara salamandrele intra in apa chiar daca acestea au inca mici insulite de gheata plutitoare care inca nu s-au topit.

Salamandra cu degete lungi are denumirea stiintifica de Ambystoma macrodactylum, face parte din ordinul Caudata, familia Ambystomatidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Principalii dusmani ai salamandrelor sunt pestii care mananca larvele acestora. Speranta de viata la salamandra cu degete lungi este de cel mult 10 ani.

Video – Salamandra cu degete lungi (Ambystoma macrodactylum):

https://www.youtube.com/watch?v=MPep9ohC_CQ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version