Home Animale Salamandra gigantică japoneză (Andrias japonicus) – trăsături și stil de viață unic

Salamandra gigantică japoneză (Andrias japonicus) – trăsături și stil de viață unic

0

Salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus) traieste in Japonia si ocupa locul doi intre cele mai mari salamandre din lume. Are lungimea corpului de 1,4 m si poate fi intalnita in cursurile de rauri limpezi si reci.

Comportamentul și obiceiurile de hrănire

Această specie nocturnă și carnivoră este perfect adaptată la mediul acvatic, având un corp aplatizat și pielea cutată care îi permite să absoarbă oxigenul din apă.

Este un animal nocturn si carnivor, care traieste numai in mediul acvatic, hrana sa constand din viermi, rame, pesti si crustacee. In general se hraneste cu prada vie, pe care o detecteaza cu ajutorul vazului si mirosului. Particularitatea acestei specii consta in faptul ca atunci cand este amenintata secreta o substanta albicioasa, cu miros neplacut si persistent.

Caracteristicile fizice ale salamandrei gigantice japoneze

Are corpul aplatizat, cu pielea de culoare maronie sau gri. Membrele sunt departate de corp, iar ochii sunt mici si de culoare neagra. Pe cap si in zona gatului are numeroase pustule, iar pe restul corpului pielea face multe cute care au rolul de a absorbi oxigenul din apa.

La aceasta specie perioada de reproducere este in ultima luna de vara. Atunci masculul obisnuieste sa sape o groapa in care femela sa depuna mai multe siraguri de oua. Fiecare femela ajunge sa depuna un numar de pana la 500 de oua. De asemenea, masculul are si rolul de a pazi groapa cu oua, fiind foarte agresiv cu orice pradator care se apropie.

Salamandra gigantică japoneză

Reproducerea și grija pentru ouă

Dupa eclozare din oua ies niste larve acvatice cu branhii externe ramificate, care sunt si ele carnivore si se hranesc cu mici nevertebrate. Dupa o perioada de hranire stadiul larvar ajunge la final si apar noile salamandrele tinere care au aspectul asemanator cu al adultilor.

Durata vietii la salamandra gigantica japoneaza este destul de mare, de aproximativ 50 de ani.

Salamandra gigantica japoneza face parte din ordinul Caudata si familia Cryptobranchidae. In Japonia aceste salamandre au devenit din ce in ce mai rare, ele au fost capturate in numar foarte mare, fiind considerate o delicatesa traditionala. Astazi aceasta specie este in pericol de disparitie, ea fiind amenintata si de poluare si pierderea habitatului.

Conservarea salamandrei gigantice japoneze și provocările moderne

Salamandra gigantică japoneză este din ce în ce mai rară, fiind afectată de modificările rapide ale habitatului său natural. Poluarea și activitățile industriale din Japonia duc la scăderea calității apei din râurile montane unde această specie trăiește. De asemenea, construirea barajelor și a altor infrastructuri modifică fluxul natural al râurilor, ceea ce afectează condițiile esențiale pentru reproducerea și supraviețuirea salamandrei.

Programele de conservare implementate în Japonia includ monitorizarea și protejarea habitatului, precum și încercări de reproducere în captivitate pentru a asigura supraviețuirea speciei. Datorită acestor eforturi, există speranța că aceste creaturi unice vor continua să populeze apele reci ale Japoniei.

Video – Salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version