Home Animale Salamandra roșie (Pseudotriton ruber): amfibianul pădurilor umede

Salamandra roșie (Pseudotriton ruber): amfibianul pădurilor umede

0

Salamandra rosie (Pseudotriton ruber) face parte din grupul salamandrelor fara plamani care respira prin pielea lor si este raspandita in regiunile cu paduri umede, vai si pasuni, cu ape curgatoare reci si izvoare cu apa dulce, de pe coasta sud-estica a SUA si zona estica a Deltei Fluviului Mississippi. Este o salamandra si de apa si de uscat care ajunge la altitudini de pana la 1500 m. Pe sol obisnuieste sa stea ascunsa pe sub busteni, pietre sau scoarta de copac.

Această specie face parte din grupul salamandrelor fără plămâni, respirând exclusiv prin pielea sa delicată.

Caracteristicile fizice și coloritul salamandrei roșii

Adultii au corpul gros, lung de 10-18 cm, acoperit cu piele de culoare rosie, rosie-grena, sau rosie-portocalie, cu numeroase pete de culoare neagra. Salamandrele tinere au un colorit mai stralucitor. Pentru mentinerea umezelii prezinta pe corp santulete costale, transversale.

Coada este scurta, membrele anterioare cu cate patru degete, iar cele posterioare cu cate cinci. Capul si ochii sunt mici comparativ cu corpul, iar cel mai important si dezvoltat simt in detectarea hranei este cel olfactiv.

Salamandra roșie

Este o specie nocturna, care vaneaza in special insecte, mai ales gandaci si greieri, animale nevertebrate, melci, viermi, paianjeni si mici salamandre. Cand este atacata de pasari, ratoni sau sconcsi isi alunga pradatorii miscandu-si coada, dar deseori coloritul pielii sale ii serveste in scopuri defensive.

Reproducerea și dezvoltarea puilor de salamandră

In perioada de imperechere care incepe din lunile de primavara si tine pana in cele de toamna, femela depune un numar de 50-100 de oua pe sub pietre, roci, busteni, sau uneori in apa. Dupa cateva luni ouale eclozeaza si apar larvele care la inceput au lungimea de 2 cm. Puii ajung la maturitatea sexuala dupa 5 ani si pot trai mai mult de 20 de ani.

Salamandra rosie face parte din ordinul Caudata, familia Plethodontidae. Este o specie in pericol de disparitie. Pana in prezent au fost recunoscute patru subspecii de salamandre care apartin acestei familii: Pseudomonas Triton ruber ruber, Pseudomonas ruber vioscai, Pseudomonas ruber schencki si Pseudomonas ruber nitidus.

Adaptările ecologice și rolul salamandrei roșii în ecosistem

Salamandra roșie joacă un rol important în pădurile umede și văile cu ape reci din sud-estul Statelor Unite. Fiind un prădător nocturn, aceasta controlează populațiile de insecte și nevertebrate, contribuind astfel la echilibrul ecosistemului. De asemenea, salamandra servește drept hrană pentru multe specii de păsări și mamifere, fiind o verigă importantă în lanțul trofic.

Adaptarea sa la viața atât terestră, cât și acvatică îi permite să prospere în diferite habitate, de la păduri dese până la izvoare reci și cursuri de apă. Totuși, distrugerea habitatului și poluarea apei amenință populațiile de salamandre roșii, făcând conservarea acestor zone esențială pentru supraviețuirea speciei.

Video – Salamandra rosie (Pseudotriton ruber):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version