Cobra regală (Ophiophagus hannah) este cel mai lung șarpe veninos din lume, putând ajunge la o lungime de 5 metri, și unul dintre cei mai temuți prădători din Asia de Sud și Sud-Est. Cunoscuta și sub numele de „hamadriadă,” această specie preferă regiunile de pădure cu vegetație densă și ascunzători naturale în coroanele copacilor sau în scorburile adânci.
Habitatul și distribuția geografică
Cobra regală este recunoscută pentru comportamentul său defensiv intens și pentru capacitatea de a elimina venin mortal, ce poate afecta grav sistemul nervos al prăzii sau al prădătorilor. De asemenea, este singura specie de șarpe cunoscută care prezintă un comportament monogam, atât masculul cât și femela implicându-se în protejarea ouălor.
Cobra regala (Ophiophagus hannah) este cel mai periculos, agresiv si cel mai lung sarpe urias. Este cunoscuta si sub numele de hamadriada si populeaza regiunile din Asia de Sud si Sud-Est. Traieste in padurile nu foarte dese sau in junglele bogate in ierburi inalte, se ascunde in coroana deasa a copacilor si in scorburile acestora. Cele mai multe specii din acest gen traiesc in Africa.
Caracteristicile fizice și adaptările cobrei regale
Este un sarpe foarte veninos si un mare pradator al altor serpi. Ajunge si la lungimea de 5 m, ceea ce ii permite sa omoare si serpi de dimensiuni mai mari. De asemenea, se hraneste si cu soparle, pe care le musca, le tine strans pana ce mor in 10-20 minute si apoi le inghite incet.
In timp, specialistii au ajuns la concluzia ca acesta este cel mai inteligent sarpe. Este un foarte bun sarpe inotator, de multe ori este intalnit in apropierea apelor. Are corpul suplu si lung, acoperit cu solzi netezi, de culoare maronie la masculii adulti si cafenie la exemplarele tinere, care in plus au si cateva dungi pe spate, deschise la culoare. Capul este acoperit cu un numar de noua solzi mai mari, care sunt asezati simetric.
Comportamentul de vânătoare și dieta
Cand se simte amenintat, cauta sa sperie dusmanul prin scuiparea veninului. Cand este enervat, face anumite miscari de mestecat, astfel sunt eliminate niste secretii produse de glandele veninoase. In cavitatea bucala se strange saliva amestecata cu venin, care apoi este suflata prin orificiul mandibulei, prin care sarpele scoate de obicei limba, atunci cand gura este inchisa.
De asemenea, cand este in pericol obisnuieste sa-si ridice treimea anterioara a corpului, astfel ajunge la inaltimea de 1,5 m, isi extinde mult gluga ingusta si se napusteste asupra dusmanului, desi nu intotdeauna musca.
Veninul și efectele sale asupra prăzii și oamenilor
Veninul cobrei regale este foarte periculos pentru ochi sau ranile deschise, de aceea trebuie ferite aceste zone de stropii care sunt aruncati de sarpe. Veninul actioneaza supra sistemului nervos, paralizeaza destul de repede muschii respiratori, iar daca ajunge in ochi produce orbirea temporara sau chiar permanenta.
Datorita cantitatii mari de venin, in general muscatura acestui sarpe este mortala. Locul muscat se umfla, se extinde si daca nu este tratat imediat moartea poate surveni in 20-30 minute prin asfixiere sau in alte situatii in cel mult 12 ore. Nu s-au inregistrat foarte multe cazuri de muscaturi la oameni, deoarece cobra regala traieste retrasa, ascunsa intotdeauna in desisurile padurii.
Aceasta specie este monogama, lucru destul de neobisnuit la serpi. Reproducerea este ovipara (se inmulteste prin oua), femela depune 21-40 oua in gramezi umede, de vegetatie moarta si resturi forestiere. Ouale sunt pazite cu ferocitate de orice potential pradator, atat de mascul cat si de femela, pana la eclozare. Speranta de viata in captivitatea este de aproximativ 20 de ani.
Cobra regala face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae.
Importanța ecologică și eforturile de conservare pentru cobra regală
Cobra regală joacă un rol ecologic esențial, contribuind la controlul populațiilor de șerpi și menținând echilibrul ecosistemului din zonele în care trăiește. Fiind un prădător de vârf, elimină indivizii slabi din populațiile de șerpi, prevenind suprapopularea și posibilele dezechilibre.
Cu toate acestea, habitatul natural al cobrei regale este în pericol din cauza defrișărilor și a dezvoltării urbane, care reduc semnificativ zonele dense de vegetație în care își găsește adăpost și pradă. În unele părți ale Asiei, cobra regală este vânată pentru pielea sa sau pentru utilizare în medicina tradițională, deși vânarea acestui șarpe este interzisă în mai multe țări.
În ultimii ani, au fost lansate inițiative de conservare și de creare a unor arii protejate care să asigure supraviețuirea acestei specii unice. Specialiștii monitorizează constant populațiile și promovează educarea comunităților locale cu privire la importanța protejării cobrei regale și a altor specii de prădători vitali pentru sănătatea ecosistemelor forestiere.
Video – Cobra regala (Ophiophagus hannah):