Home Animale Șarpele australian cu cap arămiu (Austrelaps superbus)

Șarpele australian cu cap arămiu (Austrelaps superbus)

0
Șarpele australian cu cap arămiu (Austrelaps superbus)

Sarpele australian cu cap aramiu face parte din categoria serpilor veninosi si traieste intr-un areal format din zone umede si mlastinoase din Australia de Sud-Est si Tasmania de Nord. Acest sarpe este o specie endemica a continentului sud-est-australian, foarte periculoasa datorita veninului neurotoxic care poate uneori ucide un om, mai ales daca acesta nu primeste nici un ajutor de urgenta in urma muscaturii.

Are corpul mare si gros, cu lungimea de 1,3-1,7 m.

In cazuri exceptionale exemplarele adulte pot depasi lungimea de 1,7 m. Corpul sau este acoperit cu solzi luciosi, netezi si desi, iar coloritul este specific de camuflaj in mediul in care traieste, in nuante maronii-inchise-roscate si negre pe partea dorsala si mai deschise, in tonuri de galben si bej pe partea ventrala.

Solzii sunt mai mici pe spate si mult mai mari, lati pe partea inferioara a corpului. Pe cap apar sub forma unor placi de marimi diferite simetric pozitionate fata de linia mediana a zonei superioare. Botul este ingust, are coltii situati pe partea anterioara a maxilarului superior, caracteristica specifica si altor specii de elapide.

Cu ajutorul lor sarpele injecteaza veninul foarte usor printr-o lovitura rapida si mortala. Veninul actioneaza asupra sistemului nervos, paralizand in scurt timp muschii respiratorii. Ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, iar limba este lunga, destul de groasa, bifurcata la varf, de culoare rosiatica la baza si neagra spre capat.

Șarpele australian cu cap arămiu
Șarpele australian cu cap arămiu

Sarpele australian cu cap aramiu apare in locuri mlastinoase, cu smarcuri, zone umede, cu paduri si pasuni, este activ si ziua si noaptea, iar hrana sa consta in principal din broaste. Ocazional vaneaza si reptile, mici mamifere si pasari.

Poate trai si intr-un climat rece deoarece este rezistent la temperaturi scazute si hiberneaza o scurta perioada din an. Reproducerea este vivipara, femela face pui vii. Acestia sunt destul de bine dezvoltati inca de la nastere, devin independenti din prima zi si isi cauta hrana singuri.

Sarpele australian cu cap aramiu este o specie comuna in Australia, are denumirea stiintifica de Austrelaps superbus, face parte din ordinul Squamata, familia Elapidae.

Video – Sarpele australian cu cap aramiu (Austrelaps superbus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version