Sarpele boa a lui Dumeril este o specie endemica din Madagascar din regiunile sudice si vestice ale acestei insule. Isi petrece timpul mai mult pe sol, intr-un habitat exclusiv terestru, fiind perfect camuflat de coloritul corpului in stratul de vegetatie de pe sol, aflat in stare de putrefactie, din padurile tropicale.
Este o specie crepusculara si nocturna care poate sa apara mai ales in apropierea cursurilor de ape, are un mod de a vana caracteristic: asteapta si in momentul in care aceasta trece prin raza sa vizuala sare brusc asupra ei si o sufoca prin strangere, apoi o inghite intreaga. Comparativ cu alte specii de boa acest sarpe nu are senzori termici pentru detectarea animalelor cu sange cald, prada sa preferata. Se hraneste in timpul noptii, prinde mici specii de mamifere (mai ales rozatoare) si pasari.
Sarpele boa al lui Dumeril are lungimea corpului de 1,5-2 m si prezinta pe partea dorsala un desen de culoare in nuante maro-bej-roscate sau gri-maronii. Marcajele sunt lucioase, iar desenul este foarte interesant, distinctiv.
Pe partea ventrala coloritul este iuni, albicios. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela si cantareste mai putin. Capul este mic, de forma triunghiulara, se diferentiaza foarte clar fata de corpul indesat, prin gatul ingust.
Reproducerea este ovovivipara, masculul si femela pot fi vazuti impreuna in cursul lunii septembrie cand este perioada de imperechere, apoi aceasta produce 6-7 oua pe care le tine in continuare in corpul ei si dupa 6-7 luni de incubatie naste pui vii. Acestia sunt cataratori excelenti, au obiceiul de a se refugia in copaci pentru a se feri de animalele de prada, pana ce ajung destul de mari.
Sarpele boa al lui Dumeril are denumirea stiintifica de Boa dumerili, face parte din ordinul Squamata, familia Boidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie.
Video – Sarpele boa al lui Dumeril (Boa dumerili):