Sarpele boa constrictor, o specie mare de reptile din familia Boidae, originara din America Latina, America de Sud si insulele Caraibe, este una dintre cele mai populare si fascinante specii de serpi. Din pacate, aceasta popularitate implica faptul ca aceste animale salbatice sunt deseori tinute in captivitate in conditii extrem de nepotrivite, comertul cu boa ca animale de companie si de expozitie fiind extrem de dezvoltat.
Caracteristicile fizice și comportamentul șarpelui boa constrictor
Șarpele boa constrictor, o reptilă fascinantă originară din America de Sud și insulele Caraibe, este cunoscut pentru dimensiunile sale impresionante și modul său unic de a prinde prada prin constricție. Această specie, care poate ajunge la lungimi de peste 7 metri în cazul femelelor, este apreciată nu doar pentru aspectul său impresionant, dar și pentru rolul său ecologic, controlând populațiile de rozătoare și alte mici animale. În acest articol, vom explora obiceiurile de hrănire, habitatul și provocările cu care se confruntă această specie în sălbăticie.
Insa aceasta popularitate are si o alta semnificatie: acesti serpi sunt vanati pentru pielea lor, pentru ca doamnele extravagante sa se poata lauda cu pantofii si gentile lor de lux! Astfel ca sarpele boa se numara astazi printre speciile pe cale de disparitie in multe regiuni.
Fascinatia omului pentru boa a facut ca aceste animale sa fie prinse si tinute in captivitate, insa de multe ori conditiile in care sunt tinuti acestia sunt nepotrivite si dauneaza grav sanatatii si longevitatii acestui animal facut pentru a fi liber.
Ei sunt relativ blanzi in captivitate, insa necesita anumite ingrijiri speciale, de care multi uita: o temperatura corespunzatoare (intre 27 si 30 grade Celsius) si o umiditate ridicata, un spatiu destul de extins (in functie de marimea sarpelui) si un decor care sa le permita miscarea si urcarea pe diverse obiecte care sa imite copacii.
Cum se hrănește șarpele boa constrictor: Tehnica vânătorii prin constricție
Si hrana este destul de dificil de asigurat: unii serpi boa ating in captivitate marimi mari, in special femelele, astfel ca ei trebuie hraniti cu soareci, hamsteri, pui, iar daca sunt mari, chiar cu iepuri, gaini sau porci de Guineea. Hrana trebuie asigurata o data la o saptamana pentru cei mici si tineri sau o data pe luna pentru adultii mari.
Masculii nu trebuie sa fie tinuti vreodata in acelasi loc, deoarece se pot lupta chiar pana la moarte. Din pacate, multe persoane nu tin seama de aceste necesitati si chinuie acest frumos animal. Serpii sunt capturati usor si simplu de imblanzit, oamenii folosindu-se de faptul ca boa are anumite perioade in care vederea sa este extrem de slaba, perioade in care ochii sai sunt albiciosi si acoperiti de o ceata.
In salbaticie, sarpele boa are un mod fascinant de a se hrani cu diverse rozatoare (care sunt usor de prins), soparle, mamifere mai mari si chiar pasari (serpii tineri care inca nu au un diametru mare se urca in copaci dupa prada lor). Boa se camufleaza in mediul inconjurator in asteptarea prazii, iar, odata aparuta aceasta, o ataca, o musca cu coltii, dupa care profita de nemiscarea indusa de panica pentru a se incolaci in jurul animalului respectiv si a-l sufoca pana ce moare.
Dupa aceasta, sarpele inghite intreaga prada sa, chiar daca aceasta este mai mare decat diametrul sau, profitand de elasticitatea maxilarului si a intregului sau corp. Digestia prazii intregi dureaza intre cinci si sase zile si, in functie de marimea acesteia, sarpelui boa nu ii va fi necesara o alta masa pana la cateva luni! Cu cat sunt mai mari – femelele, ca si cele din captivitate, ating dimensiuni mai mari: intre 7 si 10 metri si in jur de 30 de kilograme, in timp ce masculii ajung la 6-7 metri – cu atat necesita o prada mai mare.
Culoarea lor, care variaza de la un maro, la maro-roscat si la gri, le asigura un camuflaj perfect in jungla, care le permite astfel surprinderea prazii. Aceasta specie, prin culorile de camuflaj, rezistenta si capacitatea de a se hrani extrem de rar poseda o excelenta abilitate de a supravietui, aceasta in lipsa interventiei omului, care a adus-o in pragul extinctiei. Totusi, in unele zone, acest serpi sunt protejati de catre oameni – muscatura lor oricum nu este periculoasa – pentru ca limiteaza inmultirea daunatoare a rozatoarelor.
Habitatul și distribuția geografică a boa constrictor
Serpii boa sunt animale solitare si izolate, ei nu stau impreuna decat atunci cand este perioada de imperechere, cand un mascul se imperecheaza cu mai multe femele. Masculii se lupta pentru suprematie, iar castigatorii se imperecheaza cu femelele de mai multe ori pe perioada respectiva, din aprilie pana in august.
Actul reproducerii implica incolacirea cozii masculului in jurul femelei timp de cateva minute, pana la o ora. Gestatia va dura 100 de zile, dupa care femela va naste intre 10 si 60 de pui vii, care au o lungime de aproximativ 15-20 de centimetri. Acesti mici serpi vor fi independenti de la nastere, nu vor fi ingrijiti de catre mama pentru ca ei cresc extrem de repede, iar la trei ani vor atinge maturitatea.
Oamenii au fost fascinati din cele mai vechi timpuri de sarpe, care a reprezentat in cadrul tuturor mitologiilor popoarelor un simbol al feminitatii, al fecunditatii, dar si al raului si al tentatiei. Chiar in crestinism, sarpele este unul dintre simbolurile prime, semnificand raul si tentatia, dar si cunoasterea – el este cel care o duce in ispita pe Eva sa manance din pomul cunoasterii binelui si raului.
Aceste simboluri si imagini au ramas in mentalitatea umana, care este inca fascinata de frumusetea si pericolul reprezentat de acest superb animal. Iar sarpele boa, datorita frumusetii, a marimii impresionante si a usurintei cu care poate fi capturat si imblanzit a cazut prada acestei fascinatii a mintii omenesti.
Boa constrictor în captivitate: îngrijire și provocări
Va dura mult pana ca omenirea sa realizeze ca este imoral sa tii in captivitate un animal salbatic si este inca si mai imoral sa ii preiei frumsetea si sa ii folosesti trupul pentru a crea articole vestimentare de lux. Pana atunci, sarpele boa poate ca va trai exclusiv in captivitate, caci numarul exemplarelor din salbaticie se rareste pe zi ce trece.
In pofida ecologistilor care protesteaza din ce in ce mai intens, in pofida protejarii acestui sarpe in unele zone (pentru a controla populatia de rozatoare), boa va ajunge curand in pragul extinctiei. Oamenii ar trebui sa realizeze si faptul ca un sarpe nu este facut sa fie animal de companie, deoarece ii lipsesc cu desavarsire orice capacitati de socializare si atasament in cadrul speciei sau cu alte specii si poate fi imlanzit doar in sensul sa fie invatat sa nu atace omul.
Din pacate, multe persoane isi cumpara sau daruiesc serpi boa, pentru ca pare un gest extravagant, pentru ca apoi sa il tina in conditii improprii sau chiar sa il abandoneze in spatii de langa orase (serpii boa parasiti pot fi un pericol real pentru animalele de companie sau copiii mici din zona).
Reproducerea șarpelui boa constrictor
Șarpele boa constrictor este ovovivipar, ceea ce înseamnă că femela poartă ouăle în interiorul corpului până când puii sunt complet dezvoltați și gata să iasă la lumină. Această adaptare asigură o rată mai mare de supraviețuire a puilor, deoarece aceștia sunt protejați de mediul extern în timpul dezvoltării lor. De obicei, o femelă boa poate naște între 10 și 60 de pui odată, în funcție de dimensiunea și vârsta ei.
Puii sunt independenți încă de la naștere și sunt capabili să vâneze imediat mici vertebrate, cum ar fi rozătoarele. Boa constrictor atinge maturitatea sexuală între 3 și 4 ani, iar durata de viață a acestei specii poate ajunge până la 30 de ani în captivitate, dacă sunt îngrijiți corespunzător.
daca sunteti amabili imi puteti spune niste serpi veninosi serpi neveninosi si serpi care omoara prin constrictie!multumesc mult mult de tot!!!!!!!
pai la cei veninosi taipanul,vipera,crotali si sarpele cu clopotei cei neveninosi sunt cei care omoara prin constrictie ca anaconda,sarpele boa,sa nu uitam de boa constrictor si toate specile de pitoni,anaconde si de boa.
mai este si sarpele-carpeta la fel omoara prin constrictie
dar la cei veninosi este si sarpele jartiera si cobrele