Home Animale Șarpele de mangrove (Boiga dendrophila), reptila veninoasă din pădurile tropicale

Șarpele de mangrove (Boiga dendrophila), reptila veninoasă din pădurile tropicale

0

Șarpele de mangrove (Boiga dendrophila) este o reptilă spectaculoasă și veninoasă care populează pădurile tropicale din sud-estul Asiei.

Sarpele de mangrove este o specie veninoasa care traieste in padurile tropicale cu vegetatie bogata de-a lungul cursurilor mari de ape, in padurile de mangrove din Indonezia, Thailanda, Insula Sumatra, Filipine si sud-estul Asiei. Se remarca prin coloritul sau negru-intens lucios si marcaje curbate, mici si scurte, galbene luminoase, care apar mai ales pe partile laterale.

Caracteristici fizice și adaptări distinctive

Ca aspect general corpul sarpelui este acoperit de solzi mici, desi si luciosi, apare aplatizat pe partile laterale si formeaza o muchie bine evidentiata pe partea dorsala, astfel incat daca s-ar face o sectiune transversala aceasta ar avea o forma triunghiulara. Are lungimea corpului de 1,8-2,5 m, partea ventrala complet galbena, iar capul este lat, aplatizat, negru pe partea superioara si galben pe cea inferioara. Masculul este intotdeauna doar putin mai mic decat femela.

Șarpele de mangrove

In partea de jos a gurii, are colti veninosi cu ajutorul carora musca destul de tare, isi ataca cu agresivitate victima. Ochii sunt mari, pe suprafata pupilei se distinge o fanta verticala prin inchiderea pleoapelor, iar pe buze prezinta dungi mici de culoare neagra pe un fond galben care sunt o carateristica a acestei specii, ce o face sa fie de neconfundat.

Habitatul și distribuția șarpelui de mangrove

Aceasta specie exclusiv noctura si predominant arboricola iese din ascunzatoarea sa dupa lasarea inserarii. Ziua obisnuieste sa stea ascuns, incolacit pe crengile copacilor in coronamentul dens al acestora, iar seara iese in cautarea prazii. Daca se simte amenintat misca din coada, adopta o pozitie de aparare si atac, cu partea anterioara a corpului ridicata in forma literei S si gura deschisa larg gata sa muste.

Comportamentul nocturn și dieta

Hrana sa este formata din animale vertebrate, din pasari, rozatoare, serpi, soparle, pesti si amfibieni pe care ii ataca brusc printr-o mucatura puternica si otravitoare si ii sufoca prin strangulare.

Reproducerea și îngrijirea puilor

Reproducerea este ovipara, are loc in perioada lunilor mai-iunie, femela depune 5-15 oua intr-un cuib format in stratul de vegetatie umeda de pe sol, in scorburile copacilor sau pe sub bustenii culcati la pamant.

Acestea sunt incubate timp de 3 luni apoi apar puii de sarpe, care la inceput sunt subtiri si nu depasesc 30-40 cm. Puii de sarpe sunt capabili de a-si vana singuri prada formata in special din soparle si rozatoare de dimensiuni mici. La inceput sunt mai putin agresivi si pot fi manipulati mai usor decat atunci cand devin adulti.

Muscatura sarpelui de mangroze este suficient de periculoasa pentru om. In urma inocularii veninului acesta nu moare insa are dureri mari de cap, sufera de necroza purulenta locala in zona in care a avut loc muscatura, iar la copii simptomele sunt mult mai accentuate ca la adulti.

Șarpele de mangrove în captivitate: sfaturi și condiții

Acest sarpe poate fi crescut si in conditii de captivitate destul de usor daca manipularea sa se face cu grija. Pentru o pereche (mascul si femela) este necesar un terariu cat mai mare. Dimensiunile minime care trebuie respectate la un astfel de adapost sunt: lungimea si latimea de 100 cm si inaltimea de 150 cm. Peretii terariului trebuie sa fie din sticla, tavanul sa prezinte orificii pentru a permite patrunderea aerului, iar pe fund se pune un strat de turba de aproximativ 5 cm, in amestec cu scoarta de copac sau rumegus de lemn alb.

In interior se aseaza plante artificiale care imita iedera sau cateva ramuri de vita de vie, tulpini de bambus si eventual un vas mare cu apa pozitionat pe un dispozitiv de incalzire astfel incat sa ajute la mentinerea umiditatii ridicate de 70-80%. Mai mult decat atat in fiecare zi umiditatea poate fi mentinuta in valori constante prin pulverizarea frunzelor cu apa. Temperatura trebuie sa fie de 24-26 grade Celsius in timpul noptii si de 28-30 grade Celsius ziua.

Acest sarpe are nevoie de apa potabila (ce se pune intr-un vas de sticla sau ceramica) si are obiceiul sa bea picaturile de apa de pe plante. Sarpele de mangrove este recomandat mai putin pentru incepatori, deoarece este o specie agresiva mai ales pe timp de noapte. Cel mai bine este sa fie achizitionat de o persoana care este pasionata de astfel de colubride si are experienta in cresterea serpilor.

El trebuie manipulat cu foarte mare atentie si intotdeauna ziua cand este mai calm, noaptea trebuie evitat, deoarece are tendinta de a ataca cum face si in mediul salbatic din care provine. Poate fi hranit cu pui, soareci si sobolani.

Sarpele de mangrove are denumirea stiintifica de Boiga dendrophila, face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si este o specie comuna in sud-estul Asiei, nu este in pericol de disparitie.

Conservarea șarpelui de mangrove și impactul asupra biodiversității

Deși șarpele de mangrove nu este considerat în pericol de dispariție, distrugerea habitatelor sale naturale, cum ar fi pădurile de mangrove și regiunile de coastă, reprezintă o amenințare semnificativă. Conservarea acestor habitate este crucială nu doar pentru supraviețuirea acestei specii, ci și pentru menținerea echilibrului ecologic al regiunilor tropicale.

Video – Sarpele de mangrove (Boiga dendrophila):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version