Sarpele de vizuina mexican traieste in regiunile impadurite umede si uscate din sudul si nord-estul Mexicului si pana in America Centrala, in Ecuador, Costa Rica, Nicaragua si Guatemala. Este o specie nocturna care sta ziua in vizuini sapate in pamant si stratul gros de frunze putrezite de pe sol, iar in timpul noptii este activa, iese sa-si vaneze prada formata din mici mamifere si pasari.
Fiind un sarpe constructor are obiceiul de a ucide prada prin sufocare, intai sta la panda, isi alege prada, o urmareste incet si cand este aproape sare cu botul asupra ei, se incolaceste in jurul ei si atunci cand victima se zbate, stransoarea devine si mai accentuata, incat la scurt timp aceasta nu mai poate sa respire si moare sufocata. Dupa ce prada a fost ucisa este inghitita intreaga, incepand cu capul ei si terminand cu intregul corp.
Aceasta specie are corpului cilindric si lung de 1-1,3 m, acoperit cu numerosi solzi mici stralucitori, cu luciu metalic. Capul este ingust si conic, iar gatul destul de scurt. Botul este ascutit, in apropierea lui se gasesc pozitionate narile mari foarte bine evidentiate, iar ochii mici, au irisul de culoare inchisa.
Pe partea dorsala coloritul este in nuante maro, gri-maronii sau cenusii cu irizatii violet, cu numeroase pete albe de marimi diferite, distribuite neuniform. Pe partea ventrala coloritul este mai deschis de obicei galben sau usor albicios.
Sarpele de vizuina mexican poate fi crescut si in conditii de captivitate intr-un terariu incapator in care temperatura in timpul zilei sa fie de 26-27ºC sau cel mult de 30ºC, iar pe timpul noptii de 23-24ºC. Hrana sa trebuie sa fie alcatuita din soareci, sobolani si pasari.
Reproducerea este ovipara, femela depune 3-6 oua mari in stratul de vegetatie umed de pe sol sau in crapaturile din sol in care intai aduna un strat gros de frunze din jur. Acestea, in procesul lor de putrefactie au rolul de a asigura caldura si umiditatea necesara incubarii oualor.
Sarpele de vizuina mexican face parte din ordinul Squamata, familia Loxocemidae. Are denumirea stiintifica de Loxocemus bicolor si este o specie in pericol de disparitie.
Video – Sarpele de vizuina mexican (Loxocemus bicolor):