Home Animale Șarpele mâncător de ouă comun (Dasypeltis scabra) – un prădător unic în...

Șarpele mâncător de ouă comun (Dasypeltis scabra) – un prădător unic în Africa

0

Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra) este o specie africana care se hraneste cu oua de pasari care au coaja dura si nu ca alte specii care consuma oua de reptile cu coaja moale. Interesant este ca aceasta specie de sarpe are gura lipsita de dinti – lucru destul de rar intalnit la serpi.

Caracteristicile unice ale șarpelui mâncător de ouă comun

Acești șerpi nu au dinți, o adaptare rară în rândul speciilor de șerpi, dar sunt capabili să consume ouă cu coajă dură, utilizând tehnici speciale de zdrobire a cojii.

Habitatul și distribuția șarpelui mâncător de ouă comun

Traieste in regiunile umede si impadurite (unde se gasesc foarte multe cuiburi de pasari) in Africa, situate la sud de Sahara. Nu este raspandit in zonele desertice si nici in padurile tropicale.

Are corpul subtire, de forma circulara, lung de aproximativ 70-100 cm si acoperit de solzi, mici, desi si tari. Are obiceiul sa se incolaceasca sub forma unei potcoave si astfel solzii puternic carenati frecandu-se intre ei scot un zgomot care se aseamana cu un harait. In cazuri mai rare unele exemplare ajung si la o lungime de 1,2 m.

Coloritul este cenusiu sau roscat-maroniu, cu diferite marcaje de culoare inchisa, predominant negre si un sir de dungi albe care se intind de la cap pana la varful cozii. Exemplarele tinere au un colorit maroniu. Capul, botul si gatul au particularitatea de a fi foarte flexibile, ii permit sa inghita oua de dimensiuni mari, de trei ori mai mari decat marimea capului sau.

Șarpele mâncător de ouă comun

Dupa ce oul ajunge in gat, proeminentele de pe coloana vertebrala sparg coaja oului si aceasta este regurgitata afara de sarpe, doar continutul oului este digerat. Acesti serpi au de obicei ochii mari, cu irisul de culoare inchisa.

Dieta specializată a șarpelui mâncător de ouă comun

Duce un mod de viata terestru, se poate catara cu usurinta pe arbusti si in copaci, pentru a ajunge la cuiburile pasarilor, in cautarea hranei. Are simtul olfactiv foarte dezvoltat, detecteaza ouale proaspete dupa miros, cele cu embrionul in curs de dezvoltare sunt evitate. Daca este crescut in captivitate, acest sarpe trebuie hranit cu oua de porumbel sau prepelita, deoarece exista riscul ca ouale mai mari sa-i inchida trahea si sa moara prin sufocare.

Comportamentul și reproducerea șarpelui mâncător de ouă comun

In perioada de imperechere acest sarpe obisnuieste sa se hraneasca in exces si apoi sa posteasca pe tot timpul anului. Reproducerea este ovipara, femela se inmulteste prin oua, pe care le depune in vegetatie umeda aflata in stare de putrefactie.

Sarpele mancator de oua comun face parte din ordinul Squamata si familia Colubridae. Numarul de exemplare este destul de mare, astfel incat nu este considerata drept o specie in pericol de disparitie.

Importanța ecologică și interacțiunea cu oamenii

Deși șarpele mâncător de ouă comun nu este considerat periculos pentru oameni, prezența sa poate fi uneori neplăcută în zonele de fermă sau în locurile unde se cresc păsări domestice. În aceste locuri, șerpii pot deveni o pacoste, consumând ouăle păsărilor domestice.

Cu toate acestea, în sălbăticie, această specie are un rol ecologic important, contribuind la controlul populației de păsări mici și la echilibrarea ecosistemelor locale. Fiind o specie care nu prezintă riscuri semnificative pentru oameni, șarpele mâncător de ouă comun este adesea tolerat și chiar apreciat pentru contribuția sa la biodiversitate.

Video – Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version