Home Animale Șarpele veninos Ahaetulla nasuta trăiește în pădurile tropicale asiatice și seamănă cu...

Șarpele veninos Ahaetulla nasuta trăiește în pădurile tropicale asiatice și seamănă cu un lăstar verde de vița-de-vie

0
Șarpele veninos Ahaetulla nasuta trăiește în pădurile tropicale asiatice și seamănă cu un lăstar verde de vița-de-vie

In padurile tropicale din Asia de Sud-Est si India, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Bangladesh, Cambodgia, Birmania traieste un sarpe cu figura gratioasa si aspect oarecum neobisnuit, care poate fi usor confundat cu un lastar verde de vita-de-vie.

Aceasta specie are denumirea de Ahaetulla nasuta, face parte din categoria serpilor de copac veninosi care se hranesc cu animale nevertebrate si se remarca mai ales prin botul fin si delicat, nasul tipic de reptila cu varful ascutit, deasupra caruia se pot observa orificiile mici ale celor doua nari. Capul are forma conica, triunghiulara, cu partea de deasupra plata, iar ochii sunt foarte mari, au forma alungita si irisul este de culoare inchisa.

Sarpele Ahaetulla nasuta are corpul lung si subtire, poate masura cel mult 2 m si este acoperit in intregime cu solzi mici si desi. Pe partea dorsala coloritul este verde-smarald cu un desen de camuflaj in dungulite fine albe si negre, iar pe partea ventrala este vernil-galbui. Majoritatea exemplarelor au corpul lung de pana la 1,5 m, masculul are in general coada mai scurta decat femela.

Deschiderea gurii este larga, pe maxilarul inferior are un scut rostral care da impresia unor colti de sarpe. Pe partea din spate a maxilarului are colti a caror venin este mai slab decat la vipere si cobre, ceea ce face sa nu fie o specie foarte periculoasa pentru om.

Prin coloritul de camuflaj si miscarile sinuoase sarpele Ahaetulla nasuta trece prin frunzisul copacilor fara a fi observat, in tacere si pe nesimtite, alunecand usor pe crengi si frunze mari, mereu in cautarea prazii. Are obiceiul sa-si prinda prada brusc, sa o atace prin surprindere, iar pentru ca veninul sau este destul de slab o tine strans, o imobilizeaza si o omoara prin sufocare.

Se misca foarte incet, are vederea binoculara, ceea ce ii ofera posibilitatea sa aprecieze perfect distanta pana la prada, iar coloritul de camuflaj il face sa fie protejat de pradatori, sa treaca neobservat prin apropierea acestora. Hrana sa preferata este alcatuita din pasari, lilieci, broaste de copac si diferite specii de soparle.

Ahaetulla nasuta
Ahaetulla nasuta

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste un numar de 5-15 pui vii.

Veninul acestui sarpe are o toxicitate scazuta, muscatura sa poate da anumite simptome (durere, umflarea zonei) care trec in cel mult 4 zile.

In conditii de captivitate acest sarpe se adapteaza destul de bine, poate fi adapostit intr-un terariu spatios care sa aiba minim lungimea, latimea si inaltimea de 80 cm. In terariu se pune un strat de muschi si turba, multe ramuri de arbusti si plante vii, umiditatea aerului este necesar sa fie cuprinsa intre 70-80%, iar temperatura trebuie sa fie de 28-30 grade Celsius in timpul zilei si de 23-26 grade Celsius in timpul noptii.

Sarpele Ahaetulla nasuta face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

In Malaezia, Thailanda si Insula Sumatra apare o specie asemanatoare Ahaetulla fasciolata care are coloritul pestrit, in nuante de galben, bej, maroniu si lungimea corpului de pana la 1,4 m.

O alta specie a genului Ahaetulla este cea cu lungimea corpului de 2 m care traieste in Thailanda, Malaezia, Insulele Java si Laos si are denumirea stiintifica de Ahaetulla mycterizans.

In Asia de Sud-Est apare si o specie de culoare vernil-deschis cu lungimea corpului de cel mult 2 m cunoscuta cu denumirea stiintifica de Ahaetulla prasina. Toate pot fi crescute si in conditii de captivitate asemanatoare celor prezentate si in cazul sarpelui Ahaetulla nasuta.

Video – Sarpele veninos Ahaetulla nasuta:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version