Home Călătorii Obiective turistice din România Satul Biertan: o călătorie în inima istoriei Transilvaniei

Satul Biertan: o călătorie în inima istoriei Transilvaniei

0

Pentru pasionaţii de tumultoasa perioadă medievală şi de locurile cu o bogată istorie, satul Biertan, situat în inima ţării, reprezintă una dintre cele mai bune alegeri, pentru o vacanţă deosebită, care va rămâne, cu siguranţă, o experienţă memorabilă.

Istoria acestei aşezări începe în anul 1224, atunci când este atestată documentar pentru prima dată, în Diploma Andreană, un document important, care recunoştea o serie de privilegii, de care se bucurau coloniştii germani. În anul 1283, este atestată documentar pentru a doua oară, alături de localităţile Moşna şi Mediaş, fiind una dintre cele mai vechi aşezări de saşi din Transilvania.

Aflându-se în nordul judeţului Sibiu, care este recunoscut pentru peisajele sale frumoase, Biertan este valoros şi din punctul de vedere al naturii, care oferă privelişti deosebite, ce se potrivesc perfect cu arhitectura clădirilor, care păstrează un aer de epocă.

Accesul la această localitate nu este dificil, iar dacă doriţi să vizitaţi această importantă aşezare istorică, puteţi profita de situaţie, pentru a vizita oraşele Sighişoara şi Mediaş, deoarece se află între acestea, la distanţe egale. Numele localităţii este de provenienţă maghiară, astfel, Berethalom (numele în limba maghiară al localităţii) înseamnă “Dealul lui Berth”, derivând, de aici, termenii Bierthalmen, Bierthalm, de Bertán şi Berthan, în anul 1852.

Întreaga regiune a Transilvaniei este extrem de bogată în biserici fortificate, estimându-se aproximativ 300 de astfel de edificii, construite pentru a servi la apărarea graniţelor de sud ale Regatului Ungar împotriva unor populaţii de origine turcă. Aşezarea Biertan se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania, situate în centrul satului, pe un deal, de unde domină întregul ţinut, având în preajmă păduri sau pământuri cu viţă-de-vie şi porumb.

Spre bucuria turiştilor, acest semnificativ ansamblu medieval de fortificaţii, care dovedeşte frumuseţea construcţiilor saşilor, s-a păstrat foarte bine în formă inițială, fără să necesite modificări.

Ansamblul de fortificaţii de la Biertan este compus din biserica şi centura de fortificaţii, biserica reprezentând construcţia centrală, care a fost ridicată între anii 1492-1516. În această biserică, a fost sediul Episcopiei Evanghelice, pe o perioadă de 300 de ani. Începând cu anul 1993, face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Aparţine stilului gotic târziu, cu unele elemente renascentiste şi este o biserică de tip hală, unde cele trei nave pe care le deţine sunt egale. Intrarea în biserică este posibilă prin trei porţi, una de sud, una de nord şi una de vest.

Pentru a intra în biserică, se parcurge o scară acoperită cu lemn, care are o lungime de 100 de metri şi 73 de trepte, iar în capătul scării, lângă biserică, se află un bolovan cu o semnificaţie specială. El era locul pe care erau aşezaţi cei care săvârşeau fapte rele, cu scopul de a fi văzuţi de locuitorii localităţii. Altarul bisericii a fost realizat de către meşterul sighişorean Johannes Reichmuth şi este sculptat în lemn, în stil gotic. Totodată, reprezintă cel mai mare altar din întreaga ţară, cuprinzând 24 de icoane cu scene bilbice.

În biserica de la Biertan, locul destinat predicării şi citirii Evangheliei, amvonul, datează din anul 1500 şi este sculptat în piatră de meşterul braşovean Ulrich. Frumuseţea amvonului impresionează prin elementele decorative deosebite, care îmbină atât elemente gotice, cât şi renascentiste şi prin pictura acestora, realizată pe lemn, în anul 1754.

Orga existentă în această biserică datează din anul 1869 şi este construită de către compania Hessian din Viena, fiind posesoarea unui număr de 1290 de tuburi. Aceasta nu este prima orgă a bisericii, existând o orgă la care, în anul 1523, a cântat Bartholomaeus, un cântăreţ la orgă din acea perioadă, aceasta fiind prima orgă a bisericii. În anul 1731, se construieşte o orgă nouă, care este vândută, urmând ca în anul 1795 să fie construită orga precedentă celei existente din anul 1869.

Sacristia bisericii de la Biertan reprezenta locul în care localnicii îşi ascundeau bunurile, când exista pericolul unui asediu. Uşa sacristiei este cu adevărat deosebită. Deşi a fost realizată în anul 1515, tot de către Johannes Reichmuth, trecerea timpului nu a afectat-o deloc. Astfel, încă se poate admira modul de închidere a uşii, care se realizează într-o manieră extrem de ingenioasă, prin existenţa a 15 zăvoare, care se mişcă în acelaşi timp şi blochează uşa. Datorită uşii inovatoare, aceasta a fost premiată în anul 1900, la Expoziţia Mondială de la Paris.

Din centura de fortificaţii de la Biertan, fac parte cele trei ziduri de apărare, cele două bastioane şi cele şapte turnuri, reprezentative pentru arhitectura medievală transilvăneană. Toate cele şapte turnuri sunt foarte interesante, fiecare dintre ele având o poveste aparte. Turnul Porţii este situat în sudul Bisericii, pe zidul al treilea din centura de fortificaţii.

Pe al doilea zid de construcție, este ridicat Turnul Slăninii, unde erau depozitate alimentele, în vreme de asediu. O atracţie deosebită o reprezintă Turnul Catolic, situat în partea sudică a bisericii. Pictura de pe zidurile acestuia este inspirată din Judecata de Apoi şi reprezintă un simbol al libertăţii religioase, fiind construit atunci când marea majoritate a locuitorilor satului au adoptat protestantismul, destinat celor care şi-au păstrat vechea religie.

Un alt turn care face parte din ansamblul de fortificaţii de la Biertan este Turnul mausoleului. Acesta găzduieşte, la parter, începând cu anul 1913, pietrele de mormânt ale preoţilor bisericii, realizate într-o manieră artistică deosebită, de către Nicolaus Elias din Sibiu. În nord-estul bisericii, se află Turnul cu ceas, al cărui ceas încă funcţionează.

Acesta are ferestre de tragere, iar ceasul este poziţionat deasupra acoperişului în formă de piramidă, funcţionând şi ca turn al porţii, aflându-se pe primul zid de fortificaţie. În partea de nord, se poate admira Turnul cu clopot de lemn, consolidat de către tâmplarul Hoeck în secolul al XIX-lea.

 

În vestul bisericii de la Biertan, având rol de turn poarta pentru drumul de căruţe ce dă în biserică, se află Turnul Primăriei. Aici, încă se pot vedea fragmente ale unor decoraţiuni care datează din secolul al XVI-lea. Bastionul închisorii, situat în partea estică, reprezintă locul unde erau închişi, pe o perioadă de o săptămână, cei care doreau să divorţeze.

Încăperea în care erau închişi era mică şi nu aveau la dispoziţie decât un pat, o masă, o singură farfurie şi doar câte o furculiţă, şi o lingură, fără cuţit. A fost o modalitate eficientă de a-i împiedica pe oameni să divorţeze, existând un singur cuplu, în cei 300 de ani în care a fost aplicată această metodă, care şi-a dorit să se despartă după perioada de detenţie în acest bastilion. Pe zidul extrerior, se află Bastinionul Testatorilor, în care se află, astăzi, atelierul unui pictor din localitate.

După ce aţi vizitat Biserica, alături de întreaga fortificaţie de la Biertan şi aţi admirat arhitectura locuinţelor saşilor, puteţi vizita Complexul turistic Unglerus, lipit de zidul de exterior al bisercii fortificate, care dispune de o clădire impresionantă, ce datează din secolul al XVII-lea.

Aici puteţi lua masa la Restaurantul Medieval Unglerus, într-o atmosferă medievală, oferită de decoraţiunile restaurantului, din care nu lipsesc săbii, armuri şi sulițe. Vă sunt puse la dispoziţie jilţuri, în loc de simple scaune, iar muzica celtică care se aude pe fundal va întregi atmosfera medievală.

Există şi o cramă medievală a restaurantului, unde puteţi savura multe soiuri de vinuri, specifice regiunii. Tot în acest complex, puteţi admira Galeria de Artă Unglerus, în cadrul căreia sunt expuse obiecte artizanale, care aparţin meşteşugarilor locali. De asemenea, există tot aici şi un Birou de Turism, care vă ajută să obţineţi cât mai multe informaţii, referitoare la cazare sau evenimentele locale.

După anii ’90, Biertanul găzduieşte o dată pe an, Festivalul Saşilor, la care participă saşi din întreaga lume. Acest eveniment este un prilej pentru a vizita această localitate, pentru a descoperi tradiţiile şi obiceiurile saşilor şi pentru a fi prezenţi la o aşa mare sărbătoare pentru ei. Turiştii au posibilitatea să practice Mountainbike, prin văile mioritice din împrejurimi sau pot să parcurgă trasee pe jos, de scurtă durată, unde vor cunoaşte satele învecinate, alături de obiectivele lor turistice.

Frumuseţea localităţii transilvănene Biertan este impresionantă, reprezentând locul în care puteţi avea parte de una dintre cele mai frumoase vacanțe. Posibilităţile de a vizita locuri cu asemenea monumente istorice, care să se afle într-o stare aşa de bună sunt puţine, de aceea, o vacanţă pe aceste tărâmuri medievale reprezintă o adevărată oportunitate.

Turismul în Biertan a crescut în ultimii ani, atrăgând pasionați de istorie, arhitectură și cultură. Impactul asupra comunității locale este vizibil prin revitalizarea economiei și creșterea interesului pentru conservarea patrimoniului.

Biertan este plin de povești și legende, unele legate de biserica fortificată și de camerele sale secrete. Aceste povești adaugă un strat de mister și atractivitate, făcând din fiecare vizită o experiență memorabilă.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version