Home Animale Scincida cu coadă lungă (Mabuya longicaudata), un prădător lacom

Scincida cu coadă lungă (Mabuya longicaudata), un prădător lacom

0
Scincida cu coada lunga (Mabuya longicaudata) isi are adapostul in crapaturile stancii, Foto: bangkokherps.wordpress.com

Scincida cu coada lunga este un pradator lacom de insecte si paianjeni si traieste in regiunile deschise, cu luminisuri, poieni, intotdeauna in apropierea apelor, in sud-estul Asiei. Este o specie predominant terestra care se ascunde pe sub stratul de frunze moarte de pe sol, in crapaturi de pietre sau in gaurile din pamant.

Are un stil de viata discret, de obicei nu apare la vedere, sta retrasa, mereu corpul ei este camuflat de vegetatia aflata in stare de putrefactie de pe sol. Numele sau se refera la coada extrem de lunga care masoara dublul lungimii corpului.

Are corpul ingust si turtit, cu lungimea de 30-35 cm si acoperit in intregime de solzi mici, rectangulari, desi, netezi si luciosi. Pe partea dorsala coloritul este predominant in nuante maronii cu reflexii rosiatice, pe laterale prezinta o dunga longitudinala brun-inchis spre negru, iar partea ventrala este albicioasa, crem sau galbui.

Capul este de forma triunghiulara datorita botului ascutit, partea superioara este aplatizata si acoperita cu solzi mari si luciosi, de forme diferite si colorit maroniu. Ochii sunt foarte mari, de forma ovala, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa, maro sau neagra. Membrele anterioare sunt subtiri si lungi, cu cate cinci degete fiecare, sunt terminate cu gheare mici si ascutite.

Scincida cu coada lunga (Mabuya longicaudata) catarata pe trunchiul unui copac, Foto: catdropfoundation.org
Scincida cu coada lunga (Mabuya longicaudata) catarata pe trunchiul unui copac, Foto: catdropfoundation.org

Membrele posterioare sunt mai robuste si mai puternice decat cele din fata. Au labele inzestrate cu cate cinci degete mai lungi decat cele de la membrele anterioare, terminate si ele cu gheare ascutite. Coada este foarte lunga si din ce in ce mai ingusta spre varf, iar coloritul este la fel ca pe spatele soparlei.

Reproducerea este vivipara, femela naste mai mult de 5 pui vii la scurt timp dupa imperechere. Acestia se hranesc inca din prima zi cu mici nevertebrate pe care le vaneaza prin vegetatia de pe sol.

Scincida cu coada lunga are denumirea stiintifica de Mabuya longicaudata, face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae, si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Scincida cu coada lunga in mediul ei natural:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version