Home Animale Scobarul (Chondrostoma nasus) – peștele de apă dulce din familia Cyprinidae

Scobarul (Chondrostoma nasus) – peștele de apă dulce din familia Cyprinidae

0

Scobarul (Chondrostoma nasus) este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae, răspândit în majoritatea țărilor din Europa. În România, scobarul este frecvent întâlnit în râurile mari, cu ape curate și curenți rapizi, cum ar fi Oltul, Mureșul sau Someșul.

Acest pește are un corp fusiform, acoperit cu solzi mari și o formă distinctivă a capului, având un maxilar superior proeminent, care îi conferă un aspect asemănător unui nas. Scobarul este apreciat de pescari pentru dimensiunile sale medii și pentru adaptarea sa la apele curgătoare.

Habitatul și distribuția scobarului în România

Scobarul (Chondrostoma nasus) este un peste de apa dulce raspandit in majoritatea tarilor din Europa. Nu apare in vestul Frantei, Peninsula Iberica, Grecia, Italia, Rusia de Nord si Scandinavia.

Prefera fluviile si raurile cu apa curata, mai ales cele cu lipan si mreana, ce au curenti rapizi si fundul acoperit cu pietris. La noi in tara apare aproape in toate raurile mari, ca de exemplu: Bistrita, Crisul Repede, Somesul Rece, Aries, Mures, Olt, Crisul Negru, Somesul Mic si altele.

Face parte din ordinul Cypriniformes si familia Cyprinidae.

Caracteristicile fizice ale scobarului

Are corpul fusiform, cilindric, doar putin comprimat pe lateral, acoperit cu solzi mari, dispusi uniform. Capul este mare, buzele cartilaginoase, dintii foarte ascutiti. Maxilarul superior este proeminent, avand o forma ciudata, asemanatoare cu un nas, de unde ii vine si numele de Chondrostoma nasus.

Coloritul sau este gri-masliniu pe spate, pe laterale mai deschis, ajungand pe burta sa aiba nuante alb-argintii. Inotatoarele ventrale, pectorale si anale au o culoare rosiatica clara, in timp ce inotatoarele dorsala si codala sunt de un rosiatic palid. Mai este numit si ,,mate negre”, deoarece intestinele sale sunt de culoare neagra.

Scobarul poate atinge o lungime maxima de 50 cm, cand are si o greutate de 1,5 kg. In general un adult are o lungime de 25-40 cm si o greutate de 0,400-1 kg.

scobar

Reproducerea și ciclul de viață al scobarului

Sezonul de depunerea a icrelor incepe in luna martie si tine pana in luna mai. Scobarul inoata in amonte si patrunde si in afluentii raului. In aceasta perioada burta femelei are un colorit rosiatic. Ea depune un numar foarte mare de icre, cuprins intre 20000-100000, care au un diametru de 1.5 mm si o culoare stravezie galbui. Sunt lasate pe fundul apei si deoarece sunt lipicioase, ele raman prinse de pietre.

Dieta și obiceiurile alimentare ale scobarului

Hrana sa consta in special din alge filamentoase pe care le descopera pe langa pietre. De asemenea, este amator sa manance diferite nevertebrate, larve, insecte acvatice, pe care le gaseste in acelasi mediu, pe fundul apei.

In unele zone este pe cale de disparitie, el fiind un peste foarte sensibil la poluare. Este un peste foarte popular, pescarii folosesc pentru prinderea lui diferite larve, rame, viermi de faina, muste, mazare verde, boabe fierte de porumb sau grau si alte tipuri de momeala. Pestii trebuie sa aiba lungimea de 25-30 cm.

Carnea de scobar este foarte apreciata, deoarece este deosebit de gustoasa, mai ales daca exemplarul este mare, ea avand un numar mare de oase. Vara, daca carnea nu este preparata imediat, se altereaza destul de repede.

Curiozități despre scobar

Scobarul are câteva caracteristici interesante care îl fac o specie remarcabilă. De exemplu, maxilarul său superior proeminent este adaptat pentru a răzui algele de pe pietre, o trăsătură unică printre peștii de apă dulce. Această abilitate îl ajută să se hrănească eficient în medii unde hrana este limitată.

De asemenea, scobarul are o longevitate destul de mare, putând trăi până la 15 ani în condiții favorabile. Un alt aspect fascinant este migrarea sa sezonieră, în timpul căreia scobarul parcurge distanțe considerabile pentru a ajunge în locurile potrivite pentru reproducere.

În multe zone, scobarul joacă un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor de apă dulce, prin consumul de alge și nevertebrate, ajutând astfel la curățarea substratului râurilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version