Home Animale Scorpionul (ordinului Scorpiones), prădător periculos și veninos: află totul despre acest animal

Scorpionul (ordinului Scorpiones), prădător periculos și veninos: află totul despre acest animal

0

Scorpionii – apartin ordinului Scorpiones (cu 1400 de specii). Sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, comportamentul lor a fost mult studiat, insa nu a fost inteles in totalitate. Se estimeaza ca ar trai cca. 5-25 ani, prefera temperaturi de 20-38°C. Sunt considerate animale de prada, periculoase si veninoase, care consuma antropode de dimensiuni mici.

Scorpionul este unul dintre cele mai temute animale de pradă, cunoscut pentru veninul său puternic și modul său unic de a vâna. Cu peste 1.400 de specii în întreaga lume, scorpionii au evoluat în diverse habitate, de la deșerturi aride la păduri tropicale. În ciuda reputației lor înfricoșătoare, comportamentul lor este complex și fascinant. Află mai multe despre aceste creaturi veninoase, cum își vânează prada și ce rol joacă în ecosistem.

Caracteristicile fizice ale scorpionului

Caracteristic formei exterioare, este faptul ca primele sapte segmente abdominale, mai late (formeaza preabdomenul), iar ultimele sase segmente sunt inguste, formand astfel o coada (postabdomenul), al carui capat terminal este un ghimpe cu venin.

Au cate patru perechi subtiri de picioare, cu ajutorul carora se depaseaza. De asemenea, au o pereche de tentacule (in zona bucala), cu care mesteca. Gura fiind mica, dureaza mult pana ce hrana este taiata, si consumata in intregime.

scorpion

Palpii lor maxilari sunt dezvoltati si terminati printr-un cleste cu doua degete (care ajuta la pipait si apucat prada). Scorpionii traiesc in tinuturile calde, chiar ecuatoriale, in jurul Marii Mediterane, ajungand pana in partile sudice ale Europei Centrale si in tara noastra.

Habitatul și distribuția geografică a scorpionilor

Aceste animale traiesc in general in gaurile din nisipurile deserturilor, in paduri, sub pietre sau sub lemnul putred, in gaurile din ziduri, si in alte ascunzisuri intunecoase. Deoarece au nevoie de caldura, patrund adesea, cum este cazul scorpionilor mediteraneeni, in locuintele oamenilor, unde se ascund in paturi, haine, incaltaminte, prilejuindu-le adesea multe neplaceri.

Cum vânează scorpionii: tehnici și prada preferată

Ei inteapa omul sau animalele, atunci cand acestea trec prin locurile unde stau ascunsi si ii tulbura. In astfel de situatii, ei intrebuinteaza ghimpele sau cu venin, ca arma de aparare, si intepatura, foarte dureroasa, produce adesea inflamatii locale, paralizii, febra, ameteli, stari de voma si cateodata chiar moartea. Veninul lor are aceleasi insusiri ca si acela al sarpelui cobra. In cantitate de 1 mg, omoara un caine de cca.15 kg.

Veninul scorpionului: cât de periculos este pentru om?

In timpul expeditiilor nocturne, cand vaneaza paianjeni si insecte, ghimpele cu venin serveste ca arma de vanatoare. Animalul fuge cu aceasta ocazie foarte repede si cu multa iscusinta, cateodata lateral si inapoi, tine coada in sus si inainte peste spate, apucand cu pedipalpii (care se termina prin foarfece puternice) tot ce se poate prinde din animalul vanat.

Victima care se zbate in foarfecele sau este ridicata si doborata, printr-o intepatura sigura. Dupa cateva convulsii, victima moare. Apoi este dusa spre gura si consumata. Orice bucata de hrana nedigerata (schelet, blana) este aruncata afara din stomac. Consuma cantitati mari de hrana o singura data si rezista fara a manca mai mult de sase luni consecutiv.

Aceste animale au dusmani: sobolanii, pasarile rapitoare, bufnita etc.

Împerecherea și dezvoltarea puilor de scorpion

In perioada imperecherii, fac niste miscari specifice. Femela tine ouale in interiorul corpului timp de aproximativ un an. Apoi naste pui vii. In primele sapatamani, acesti pui de culoare deschisa si cu carapace moale, se aduna in jurul mamei si deasupra pe ea, fara ca sa se poata vedea daca se hranesc cu ceva.

O femela, acoperita pe toate partile corpului de cei 20-30 de pui ai sai, chiar si mai multi, ofera o priveliste ciudata. Dupa o perioada, ei naparlesc, le apare un schelet exterior semn ca au crescut si se despart de mama.

Cel mai mare exemplar, si cel mai periculos pentru om si animale, este scorpionul imperial (Euscorpius imperator). Este lung de 18-20 cm, traieste in deserturile si in padurile ecuatoriale si intertropicale, in Africa Ecuatoriala. Are corpul de culoare albatru, negru, verde – nuante inchise.

Clestii si coada sunt acoperiti cu fire de par (ajuta la detectarea prazii). La randul lor, deoarece au vederea slab dezvoltata, cad prada unor soparle mari, lilieci si pasari de prada. Se hraneste cu arahide, soparle, soareci, insecte diferite.

Dupa o gestatie de 9 luni, femela face pana la 30 de pui albi, care treptat isi schimba culoarea, la maturitate ajung de culoare neagra. Are veninul la fel de nociv ca al unei viespe (cand ataca trebuie sa se foloseasca atat de ac cat si de clesti pentru a prinde prada).

Scorpionul european (Euscorpius europaeus) – are numai 6 cm lungime, este raspandit in tarile din jurul Mediteranei. Despre specia din jurul Marii Mediterane, si din sudul Frantei si estul Europei, se spune ca intepatura lor este chiar mortala pentru copii.

Culorile variaza: unii sunt negrii, altii sunt galben-brun, sau maro-inchis. Este subtire, corp puternic, picioare scurte, coada scurta. Traieste si in paduri, in gradini sub pietre, crapaturi ale caselor, ziduri vechi etc.

Scorpionul carpatin (Euscorpius carpaticus) – este cel mai mic, lung de 3-4 cm. traieste in tara noastra – in padurile Muntilor Carpati, in Banat si Oltenia. Este usor veninos.

Printre numeroasele specii existente, se numara si: scorpionul vantului, cu bici, maurus, pseudoscar etc.

In Shandong, Beijing (China), o specie de scorpion, este considerata mancare traditionala. Vinul afrodisiac cu scorpion (ca si vinul cu sarpe) este folosit in medicina chineza, la fabricarea de antidoturi si analgezice. La fel si in Asia de Sud sunt folositi in medicina populara ca analgezice.

Veninul scorpionului: utilizări medicale și tratamente

Deși veninul scorpionilor este temut, el are și utilizări medicale valoroase. În multe țări, cercetătorii investighează potențialul veninului în tratarea unor boli grave, cum ar fi cancerul sau bolile autoimune. De exemplu, în medicina tradițională chineză, veninul scorpionului este folosit ca analgezic și pentru tratarea convulsiilor. Recent, s-a descoperit că veninul scorpionilor poate conține peptide care ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version