Cobra rosie scuipatoare (Naja pallida) este o specie africana care atunci cand este in pericol are o metoda de aparare foarte interesanta si anume improsca cu stropi fini de venin, care pot ajunge la distante de 2-3 m in aer si daca ating ochii victimei ii produc orbirea. Veninul este improscat prin niste deschizaturi mici in colti situati pe partea superioara a maxilarului anterior.
Aceasta vipera a fost descrisa prima data in anul 1896 de catre naturalistul belgian George Albert Boulenger. Acesta o clasifica in categoria serpilor veninosi care au un comportament agresiv. Lungimea exemplarelor adulte poate ajunge la 70-120 cm, de obicei femelele fiind putin mai mari decat masculii.
Descriere fizică și adaptările cobrei roșii scuipătoare
Corpul acestui sarpe este acoperit cu solzi mari, luciosi si rezistenti, iar de-a lungul gatului are o serie de benzi negre. In restul corpului coloritul este de camuflaj, fara multe marcaje sau desene, poate varia de la roz, portocaliu, la rosu, gri si negru, mai inchis pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala.
Traieste doar in Africa de Nord si Est, in regiunile semi-desertice sau cu savane. Are un mod de viata exclusiv terestru si este activa mai ales noaptea. Sta mereu retrasa si ascunsa, vaneaza la adapostul intunericului. Uneori isi intimideaza dusmanul ridicandu-si partea superioara a corpului si scuipand stropi de venin. De asemenea are obiceiul sa-si dilate coastele, formand un fel de gluga, nu foarte mare.
Dieta și strategia de vânătoare a cobrei roșii scuipătoare
Hrana sa consta din mamifere mici, in special rozatoare, alte specii de serpi, soparle si pasari. Prada este inghitita in intregime, incepand intotdeauna cu capul si terminand cu restul corpului. Digestia este destul de lenta, de aceea cand prada este mai mare, acest sarpele merge destul de rar la vanatoare. Puii sunt activi si ziua, uneori acestia sunt mancati de adulti.
In perioada de imperechere, femela depune un numar de pana la 15 oua intr-un cuib realizat in vegetatia de pe sol aflata in descompunere, sau intr-o vizuina. La aceasta specie reproducerea este ovipara.
Impactul veninului asupra omului și măsurile de prim ajutor
La om veninul scuipat de aceasta cobra este foarte periculos. Muscatura sa este foarte dureroasa, otrava ajunsa in ochi produce orbirea, victima simte ca ii amorteste limba si buzele, poate ramane desfigurata si intra in soc anafilactic.
Cobra rosie scuipatoare face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Adaptări comportamentale ale cobrei roșii scuipătoare
Cobra roșie scuipătoare este o specie extrem de adaptabilă, având un comportament defensiv unic. Spre deosebire de alte specii de cobra care preferă să muște, aceasta utilizează scuipatul veninului ca metodă primară de apărare.
Atunci când se simte amenințată, își ridică partea superioară a corpului, își dilată coastele pentru a forma gluga și își fixează privirea asupra atacatorului. După o avertizare vizuală, scuipă veninul direct spre ochii prădătorului, având o precizie uimitoare. Această adaptare îi permite să evite luptele corp la corp, minimizând riscul de a fi rănită.
Video – Cobra rosie scuipatoare (Naja pallida):