Home Animale Sialide – Insecte din ordinul Megaloptera

Sialide – Insecte din ordinul Megaloptera

0
Sialis Flavilatera, Foto: snipview.com
Sialis Flavilatera, Foto: snipview.com

Ordinul Megaloptera cuprinde insecte lenese de culoare inchisa si insecte de namol – cele mai vechi insecte cu metamorfoza completa. Acestea impresioneaza prin felul lor de a-si tine aripile ridicate atunci cand stationeaza si nu zboara, de parca ar avea un fel de acoperis. Acest ordin este acatuit din familia Sialidae cu 100 de specii de sialide si familia Corydalidae cu 200 de specii de corydalide.

Insectele sialide au aripile fumurii, iar corpul lor este intotdeauna de culoare inchisa. Sunt foarte mici, nu depasesc 1,5 cm, in partea anterioara a capului prezinta antene lungi filamentoase. Adultii zboara in apropierea apelor statatoare, pe langa iazuri, lacuri si balti, sunt raspanditi in toata lumea si mai ales in regiunile cu clima temperata.

In perioada de imperechere femela depune gramezi de oua pe vegetatie foarte aproape de apa, din care la scurt timp ies larvele. Acestea isi incep dezvoltarea larvara, prezinta o serie de picioare complet dezvoltate ce le permit sa se tarasca pe frunzele plantelor spre a se hrani. Finalizarea stadiului larvar are loc dupa un an.

In Europa cea mai comuna specie este Sialis Flavilatera care isi petrece timpul pe malul apelor. Are un zbor greoi realizat cu ajutorul aripilor mari (fumurii cu multe nervuri inchise la culoare), ce au o anvergura de 2,5-3 cm. Corpul lor este destul de lat, lungimea sa ajunge la 0,8-1,3 cm.

In perioada de reproducere dupa imperechere femela isi depune ouale in apropierea apei. Numarul de oua este foarte mare, variaza intre 2000 si 3000, iar perioada de incubatie este scurta. Larvele care ies din oua pot sa-si continue dezvoltarea pe suprafata plantelor acvatice de mal, pe terenul umed din jurul acestora dar si in apa.

Larvele au apendice branhial in zona primelor segmente abdominale care le faciliteaza supravietuirea in apa, unde isi cauta hrana ca niste rapitoare. Dupa ce isi incheie dezvoltarea larvara cele din apa se tarasc afara pe sol umed, intra in mal si se transforma in pupa. In cele din urma ajung la stadiul de adult insa intreaga evolutie la aceasta specie dureaza un an.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version