In Africa traieste o specie de animal care apartine familiei rozatoarelor si care ar putea fi asemanat cu un monstru avand in vedere marimea corpului sau, care variaza intre 35-40 cm. Acest animal nu este de fapt un rozator-monstru, este cunoscut cu numele de sobolanul cu buzunare si crescut de localnici ca animal de companie sau pentru carne.
Are un caracter sociabil, bland, poate fi domesticit foarte repede in captivitate. In Belgia si Tanzania sobolanul cu buzunare este folosit in operatiunile de deminare si depistare a focarelor de tuberculoza cu ajutorul mirosului sau fin.
Sobolanul are corpul indesat, acoperit cu blana (din fire de par tepoase) de culoare maronie-cafenie-inchisa pe partea dorsala si mai deschisa pe cea ventrala. Masculul este mai mare decat femela, are greutatea corpului de pana la 2 kg si lungimea cozii de 37-45 cm.
Capul este mare, urechile rotunjite, botul lung, iar nasul prezinta cateva perechi de vibrize lungi de culoare inchisa. Ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de culoare neagra sau maro-inchis. Membrele posterioare sunt putin mai robuste decat cele anterioare, toate au degete prevazute cu gheare ascutite.
Sabolanul cu buzunare este un animal nocturn, care are obiceiul sa acumuleze si sa transporte in buzunarele uriase din obraji alimente la fel cum fac hamsterii si sa le depoziteze in numeroasele incaperii construite in vizuina sapata in pamant.
Aceasta are forma unui tunel subteran cu mai multe intrari, are camere pentru cresterea puilor, depozitarea hranei, odihna si excremente. Sobolanii traiesc in colonii de pana la 20 de exemplare, sunt omnivori, se hranesc cu insecte, plante, melci, fructe si coaja de palmier. Speranta lor de viata este de aproximativ 7 ani.
Sobolanul cu buzunare este o specie comuna in Africa, face parte din ordinul Rodentia, familia Nesomyidae si are denumirea stiintifica de Cricetomys gambianus.
Video – Sobolanul cu buzunare (Cricetomys gambianus):