Home Animale Șobolanul țepos de bumbac (Sigmodon hispidus), un mare dăunător al recoltelor din...

Șobolanul țepos de bumbac (Sigmodon hispidus), un mare dăunător al recoltelor din America de Sud și de Nord

0
Șobolanul țepos de bumbac (Sigmodon hispidus), un mare dăunător al recoltelor din America de Sud și de Nord

Sobolanul tepos de bumbac face parte din categoria sobolanilor americani, din grupul celor 10 specii de astfel de rozatoare care traiesc in regiunile ce se intind din sudul Statelor Unite ale Americii si pana in nordul Americii de Sud.

Prefera tot felul de habitate, cu ierburi inalte, tufisuri, arbusti sau palcuri de vegetatie, dar mai ales cele din apropierea apelor, raurilor, iazurilor si lacurilor. De asemenea apare pe campuri si in lanurile de grau, in preerie si la marginea drumurilor, in zone inalte, mixte sau afectate de seceta.

Acest sobolan este un mare daunator al recoltelor de cartofi dulci, de trestie de zahar si alte plante. Numele de sobolanul tepos de bumbac ii vine de la aspectul interesant dar si de la obiceiul sau de a distruge radacinile si tulpinile plantelor de bumbac.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 13-20 cm, lungimea cozii de 8-16,5 cm si greutatea de 100-225 g. Corpul este acoperit cu fire aspre de par in nuante de gri, alb si negru pe partea dorsala si albicioase pe cea ventrala. Capul este destul de mic comparativ cu marimea corpului, botul este alungit, iar urechile mari, au marginile rotunjite si sunt bine evidentiate in stratul de blana.

Buza superioara este prevazuta cu numeroase perechi de vibrize lungi, de culoare deschisa, care ii amplifica simturile, iar ochii sunt mari, proeminenti si rotunzi, de culoare neagra. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, destul de dezvoltate, se termina cu degete prevazute cu gheare.

Sigmodon hispidus
Sigmodon hispidus

Sobolanul tepos de bumbac este activ si ziua si noaptea, mereu preocupat de gasirea hranei. Are un stil de viata solitar, isi face cuibul intr-o adancitura sau o groapa sapata in pamant si il captuseste cu ierburi si parti uscate de diferite plante.

Hrana sa consta din plante, radacini, tuberculi, tulpini de graminee, frunze, fructe, insecte si larve de insecte, dar si din broaste, crabi si raci de apa dulce pe care ii prinde innotand in apa. Acest sobolan este un bun inotator dar si un excelent catarator, urca ca un adevarat acrobat pe trestii si pe tulpinile altor plante pentru a manca oua de pasari sau puii acestor zburatoare. Cei mai mari dusmani ai sai sunt serpii, bufnitele si lupii rosii.

La aceasta specie femela este foarte prolifica, dupa o perioada de gestatie de 27 de zile poate face de la unul pana la 15 pui. Mai mult decat atat, puii sunt bine dezvoltati inca din prima zi de viata, au corpul acoperit de un strat subtire de blana si se pot misca, insa au nevoie de ajutorul mamei pentru a se orienta si a supravietui, neavand ochii inca deschisi. Dupa o zi incep sa vada si sunt intarcati la 2 saptamani. Femelele ajung la maturitatea sexuala la 6-7 saptamani, iar masculii putin mai tarziu, la 8 saptamani.

Sobolanul tepos de bumbac are denumirea stiintifica de Sigmodon hispidus, face parte din ordinul Rodentia, familia Cricetidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Sobolanul tepos de bumbac (Sigmodon hispidus) in conditii de captivitate:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version