Home Animale Șopârla cu ochi (Lacerta lepida) sau numită șopârla cu pietre prețioase

Șopârla cu ochi (Lacerta lepida) sau numită șopârla cu pietre prețioase

0
Șopârla cu ochi (Lacerta lepida) sau numită șopârla cu pietre prețioase

Soparla cu ochi isi are numele de la petele de pe partile laterale ale corpului care au un colorit in nuante de albastru si se aseamana cu niste ochi. De asemenea este cunoscuta si cu numele popular de soparla cu pietre pretioase, motivul fiind acelasi, datorat tot coloritului pielii sale solzoase. Mai mult decat atat aceasta specie este apreciata si pentru faptul ca este mare, impresionanta, ceea ce a facut sa fie considerata cea mai mare specie din Europa dar si cea mai frumoasa soparla de camp.

Este o reptila terestra, care traieste intr-un areal deschis, format din regiunile de campie sau pantele nu foarte abrupte ale dealurilor din sud-vestul Europei. Mananca tot felul de vietuitoare, rozatoare, unele chiar mari, ataca soparle, dar mai ales prinde viermi, paianjeni, scoici si insecte.

Deseori consuma fructe suculente si dulci, mai ales boabe de struguri. Are lungimea corpului de 40-80 cm si coloritul deosebit, ii creaza o imagine cu pete mai mari sau mai mici care par sa fie pictate, in nuante mai inchise si mai deschise de verde, galbui si albastrui. Exemplarele tinere sunt maronii cu pete albe si albastrui, marginite cu negru. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si mai puternic decat aceasta.

Membrele anterioare si posterioare sunt groase si robuste, se termina cu degete lungi prevazute cu gheare. Coada este lunga si puternica, groasa la baza si foarte ascutita la varf. Capul este mare, botul gros, narile bine evidentiate deasupra lui. Ochii sunt mari si ovali, au irisul de culoare inchisa.

Lacerta lepida
Lacerta lepida

Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Masculii sunt agresivi in sezonul de imperechere, se lupta crancen, in majoritatea cazurilor isi provoaca rani adanci. Femela depune la scurt timp dupa imperechere un ambreiaj alcatuit din 6-16 oua in stratul de vegetatie de pe sol sau in lemnul putred al trunchiurilor tubulare de copaci culcati la pamant.

Dupa o perioada de 3 luni ouale eclozeaza si apar puii, care isi cauta singuri hrana inca din prima zi. In perioadele reci ale anului are obiceiul sa hiberneze in vizuina, iar cand zilele sunt calde iese la lumina, pe pietre, sa se incalzeasca. In caz de pericol devine agresiva si musca, sau ataca cu ghearele ei ascutite, iar daca este nevoita isi lasa coada si fuge rapid pentru a se ascunde in vizuina si a scapa de pradator.

Are si capacitatea de a se catara pe trunchiurile si ramurile copacilor mici, insa daca are impresia ca nici acolo nu este in siguranta sare jos, aruncandu-se fara probleme in gol si astfel cade pe sol, apoi fuge in tufisuri sau in crapaturi de pietre si stanci.

Soparla cu ochi este o specie comuna europeana, nu este in periocol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Lacerta lepida, face parte din ordinul Squamata, familia Lacertidae.

Video – Soparla cu ochi (Lacerta lepida):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version